Реклама / Ads
0| 2852 |22.07.2022 НОВИНИ

Депутати се скараха за процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ

.
Пленарното заседание на Народното събраниe започна с дебати по приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати за избор на председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ, съобщава БНР.
 

В началото на дебата от партия "Възраждане" определиха, че се създава "нова, недопустима коалиция". Иво Русчев:  "Продължаваме промяната дойде на власт с обещанието за борба с корупцията, за нулева толерантност и "изчегъртване" на БСП, ДПС и ГЕРБ от властта. В крайна сметка направи коалиция с БСП. В момента се опитват да направят нова коалиция с БСП, което е парадокс." 

 

От ДПС предлагат председателят на КПКОНПИ да предоставя удостоверение за психическа годност, уверение, че предложеното лице не е под разследване на самата комисия и ненавършени 65 години. Депутатът Александър Несторов:  "Ще ви повярвам, че тези процедурни правила не са гласени за един човек, защото със закона, който сте внесли, за противодействие на корупцията предстои да бъде създадена комисия за противодействие на корупцията, където, доколкото разбирам от вашите лидери, ще бъде назначен Бойко Рашков. Или поне това е условието да има коалиция. Да, ще пропуснем и факта, че цялата държава се тресе. Броят на кризите ги направихте двуцифрено число. Хората нямат какво да ядат ."

 

Маноил Манев от ГЕРБ добави още изисквания:  "Декларация за това, че кандидатът никога не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация".  От БСП репликираха. Емил Георгиев:  "Що се отнася до длъжността, че до 65 г. някой може да кандидатства някъде, а да ви припомня ли, на каква възраст е президентът на Съединените щати?"

 

Има предложение кандидатите да бъдат проверявани за принадлежност към службите на "Държавна сигурност" и Българската народна армия.  Въпросът за евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ все още не намира категорична подкрепа от партиите, които преговарят с мандатоносителя БСП за съставяне на правителство. 

В дневния ред  е и провеждането на редовен петъчен парламентарен контрол. Трима министри в оставка ще участват в него. 

 

Заместник-министър председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката Корнелия Нинова ще отговори на въпрос , относно спешната процедура за назначаване на новите членове на Съвета на директорите в "Държавна консолидационна компания" ЕАД, "Национална компания индустриални зони" ЕАД и Надзорния съвет на "Българската агенция за експортно застраховане" ЕАД. Пет въпроса са отправени към министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, на депутатски въпроси ще отговори и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2806 |22.07.2022 Нинова готова да държи мандата, колкото е нужно. Иска депутатите да приемат законите, но настоя за списък по дати . 0| 3036 |22.07.2022 Депутатите обсъждат правилата за избор на шеф на КПКОНПИ . 0| 3128 |21.07.2022 Гешев носи 20 тома с юридическа литература в парламента за ”образоване” на депутатите . 0| 2994 |21.07.2022 Депутатите-отцепници с изисквания, не с условия към новия кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads