Реклама / Ads
0| 3551 |12.06.2022 НОВИНИ

Крум Зарков: Не Бойко Рашков, а и инспектор Катани няма да помогне без реформи в КПКОНПИ

.
Крум Зарков
Крум Зарков коментира законопроекта за КПКОНПИ, като не се съгласи, че това е ”закон, с който някой си създава собствен Гешев”: ”Забави се прекомерно много и това не е заради ИТН, а заради това, че се извади от Министерство на правосъдието, където се намира експертизата, която можеше да впише в ясни юридически текстове идеята, която беше предварително одобрена от четирите партии (ПП, БСП, ИТН, ДБ) по време на подписване на коалиционното споразумение”, смята депутатът.
 

Според него заявеното от премиера Кирил Петков, че Бойко Рашков е най-подходящ да оглави Антикорупционния орган, е отклоняване на дебата от неговите действителни параметри: "В момента, ако сложите нов председател на този сбъркан по началото си орган (КПКОНПИ), не Бойко Рашков, а инспектор Корадо Катани да докарате, той може да бъде само това, което е, или по-лошо. Не могат да бъдат спестени наложителните дълбоки реформи. Не можете да сложите едно име и да кажете, че той ще реши проблема. След като се направят тези законопроекти, в зависимост от това, което сте решили да правят те, избирате човека, който най-добре олицетворява новата ви идея, а не обратното".

 

Зарков подчерта пред БНР, че управляващата коалиция вече няма мнозинство в парламента и прогнозира, че внесеният от ПП Закон за КПКОНПИ няма да бъде приет "или ще бъде приет в съвсем друг вид": "Четирите партии, с всичките си критики помежду си, ако не направят една ясна програма какво ще се случва в парламента през следващите седмици, не можем да знаем нито КПКОНПИ, нито Бюджетът как ще излезе като параметри и дали изобщо нещо ще излезе. Ако сме отговорни политици, не би трябвало да позволяваме да се играе

 

"Възможностите, които обрисуват хората, които твърдят, че няма да има избори, ми се струват доста нереалистични. Какво значи дали искаме, или не искаме, когато нямаме мнозинство. Това е факт, който не подлежи на нашата воля. Факт, който се развиваше през последните месеци. Може би причината, че това най-накрая се случи, е това, че някак с широко затворени очи участниците в коалицията се изправяха срещу собствените си проблеми. Ако това продължи, не само, че ще се случи това, което най-малко се иска - избори, а те ще се случат в най-лошия възможен момент и вариант".

 

По думите му това, че партиите преодоляха предишните си различия е било обнадеждаващото в тази четворна коалиция:

"Всички знаехме, че тя ще е много трудна и ще е съпроводена с определени сътресения. Сплотяваше ни това, че всички разбираха, че спиралата от избори трябва да прекъсне под някаква форма и това да е под знамето на промяната, т.е. без ГЕРБ и ДПС във властта. И второ - имаше много ясна цел и задача, която е въвеждането на върховенството на правото в България не само на хартия. ... Причината ДБ и БСП да са в едно правителство е съдебната реформа".

Зарков подчерта, че управляващата коалиция е допуснала да се разконцентрира от този дневен ред, да забрави своята легитимационна спойка и да стигне до неизбежния разрив.


"Когато нямате мнозинство, за да смените министрите си, вие сте абсолютен заложник на опозицията. Тя може да внесе един вот на недоверие и всичко да приключи. Да останеш да зависиш от опозицията, срещу която си се събрал да правиш промяна", каза той във връзка с оставките на четиримата министри от ИТН, които в понеделник трябва да бъдат окончателно подадени.

 

Депутатът беше категоричен, че "ваденето на бележки, записи и есемеси" не е начинът, по който се говори между партньори, а и с опоненти:

 

"Тези хора пак ще трябва да седнат един ден да говорят в името на постигане на някакви цели. Загуби ли се доверието веднъж, то следват неизбежни вторични трусове".

Крум Зарков беше категоричен, че не вижда друга конфигурация в този парламент, освен тази, която е в момента.

 

"БСП вече е в по-дълбока криза от просто лидерския въпрос в нея", посочи депутатът и уточни, че партията трябва да реши как ще се яви на едни евентуални предсрочни избори и кой ще я предвожда.

 

Депутатът изказа мнение, че законопроектът на БСП за връщане на хартиената бюлетина поставя партията в положението да не бъде последователна, тъй като социалистите са били основният парламентарен носител на промяната за изцяло машинен вот.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12547 |11.06.2022 Тошко Йорданов: Когато някой в коалицията реши, че е Бойко Борисов, всичко губи смисъл . 0| 4055 |10.06.2022 Зарков: Петков и Нинова говорят за правителство на малцинството, а такова животно няма . 0| 3634 |10.06.2022 „Възраждане“ предлага Бойко Атанасов за шеф на КПКОНПИ . 0| 3836 |09.06.2022 Бойко Рашков – шеф на КПКОНПИ. Какво мислят в парламента?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads