Реклама / Ads
6| 3241 |14.06.2023 НОВИНИ

Хартиената коалиция подкрепи проекта на ГЕРБ за КПКОНПИ, отхвърли този на ПП - ДБ

.
Правната комисия на парламента подкрепи на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията на ГЕРБ-СДС, внесен на 2 юни и отхвърли тези на Министерския съвет и ”Продължаваме промяната - Демократична България”.
 

Аз бях изненадана от това гласуване, защото не виждам политическа логика да бъде подкрепен само законопроекта на ГЕРБ-СДС и да не бъде подкрепен законопроекта на ПП-ДБ, има време до пленарната зала, надявам се колегите да го преосмислят. Това, което се случи в момента, е политическо помпане на мускули, това не допринася за нормалния законодателен процес в тази сложна ситуация, коментира Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

 

Проектът на ГЕРБ-СДС разписва Комисията за противодействие на корупцията да се състои от седем членове, председател и шестима други. Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият се предлага от президента и се одобрява от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий. Дейността по разследване ще се осъществява от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, като следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС също предлагат разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на две, като проектът разписващ правомощията на втората комисия, която ще отговаря за незаконно придобито имущество, ще бъде внесен до края на седмицата.

 

На днешното заседание на правната комисия имаше точка в дневния ред за изслушване на главния прокурор Иван Гешев, по негова молба. Председателят на правната комисия Стою Стоев информира народните представители, че е постъпило писмо от главния прокурор, в което се заявява, че той има служебен ангажимент и по възможност да се насрочи друго заседание, на което да бъде изслушан. Народните представители обаче приеха, че щом Гешев не е дошъл, то това е своеобразен отказ от изслушване. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отбеляза, че ангажиментите на главния прокурор са му били известни, когато е изпратил писмо до Народното събрание с искане да се проведе изслушване. Народните представители припомниха, че главният прокурор по правилник се изслушва на три месеца в комисията по правни въпроси, относно дейността на прокуратурата, съобщи БТА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3974 |13.06.2023 Проф. Ивайло Дичев: Започна тотална война срещу ротационната коалиция . 3| 2963 |12.06.2023 Борис Бонев: Няма да бъдем в коалиция, която пази ГЕРБ . 1| 3186 |07.06.2023 От коалицията ”Вивалди” през румънския пример: Правителствата на политическите врагове в Европа . 3| 2578 |07.06.2023 Експерт: Създадената коалиция е тежък компромис, но е единствен гарант за по-висока европейска интеграция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads