Реклама / Ads
0| 2819 |20.01.2023 НОВИНИ

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

.
Източник: личен архив
Правната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.
 

Той бе подкрепен от 12 депутати, осем гласуваха “въздържал се”, а един беше "против".

 

Законопроектът за промени разглежда и редица други въпроси като въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство от прокуратурата, ефективността на наказателното производство и други.

 

Правосъдният министър Крум Зарков заяви, че законът трябва да се приеме от парламента, защото моментът е назрял и обществото не желае да се занимава повече с този въпрос. 

 

От ГЕРБ-СДС поставиха въпроса за това дали се изчерпва изцяло съдебната реформа, ако предложените законопроекти за промени в съдебните закони, не само този за механизма за разследване на главния прокурор, бъдат приети. 

 

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че законопроектът за разследване на главния прокурор ще се превърне в закон до края на настоящото Народно събрание. 

От ДПС изразиха позиция, че ще се въздържат при гласуването си за механизма за разследване на главния прокурор. 

 

Законопроектът предвижда текстове, гарантиращи по-голяма независимост на редовия прокурор, "тримата големи" в съдебната система – главният прокурор, председателите на върховните съдилища, да не са членове по право във Висшия съдебен съвет. 

 

Според “Възраждане” съдебната реформа ще приключи, когато в българското общество се създаде чувство за справедливост. 

 

От „Български възход“ смятат, че няма как да се провежда съдебна или правна реформа от Народно събрание, което няма сили да излъчи мнозинство и кабинет, който да я извърши. 

 

На заседанието бе и главният прокурор Иван Гешев, който определи част от разпоредбите в него като противоконституционни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3178 |20.01.2023 Временната комисия за NEXO ще изслуша шефа на БНБ и финансовия министър . 11| 3320 |19.01.2023 Москва: Колкото по-рано Украйна приеме исканията ни, толкова по-скоро може да приключи военният конфликт . 4| 3188 |19.01.2023 Гешев отговаря за Nexo пред правната комисия в НС . 0| 2940 |19.01.2023 МОН предлага четвърто класиране в приема след 7 клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads