Реклама / Ads
6| 2902 |26.05.2023 НОВИНИ

Окончателно: Депутатите решиха да има механизъм за контрол върху главния прокурор

.
Депутатите решиха да има механизъм за контрол върху главния прокурор Източник: БГНЕС
Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния прокурор. Това стана по време на заседанието на парламента, на което се гледат на второ четене промените в НПК.
 

Предложението беше прието с 210 гласа "за", без "въздържал се" и "против". БСП не участва в гласуването.

 

Процедурата предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. От списъка на наказателни съдии с ранг на върховни, на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследване на главния. Друг прокурор пък ще контролира неговото разследване, предаде БТВ.

 

Прокурорът, за разследване на престъпления на обвинител номер едно, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

 

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия,  които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.

 

Часове след като парламентарната Правна комисия прие промените на второ четене, внезапно те бяха вкарани и в пленарна зала. Това не се хареса на голяма част от депутатите.

 

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова каза, че това бързане има за цел да бъде свален Иван Гешев, текстовете да бъдат атакувани пред Конституционния съд и да бъде запазен имунитетът на Бойко Борисов.

 

От „Възраждане” обявиха, че текстовете са политическо споразумение, защото са писани от хора, които никога не са влизали в съдебна зала, нито разбират от работата на държавното обвинение.

 

От ПП контрираха, че текстовете са писани вече няколко парламента и те са достатъчно изчистени.

 

По информация на NOVA в окончателния текст ще пише, че двамата председатели на върховни съдилища могат да бъдат освобождавани със 17 гласа от ВСС, докато за главния прокурор бройката ще е 13. 


 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3408 |26.05.2023 Скандал в пленарна зала. Депутатите от БСП напуснаха заседанието . 2| 14878 |26.05.2023 Със 151 гласа “за” депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда . 3| 2580 |19.05.2023 Депутатите пак ще се занимават с председателите на комисиите. Изслушват и министри в НС . 4| 2757 |17.05.2023 Депутатите избраха Стою Стоев от ПП-ДБ за шеф на правната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads