Реклама / Ads
15| 4501 |01.03.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ поканиха ГЕРБ заедно да внесат правила за антикорупционната комисия

.
Източник: БГНЕС
Отправяме ясна покана към колегите от ГЕРБ за внасянето на правилата за комисията, която се бори с корупцията. Законът за противодействие на корупцията беше приет преди пет месеца. Пет месеца в различни изчерпателни процедури не можем да напреднем с тази институция и тя да започне наистина да се бори срещу корупцията. Това каза на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.
 

Поканата към ГЕРБ е за вторник, като от ПП-ДБ са с желанието да внесат заедно правилата за антикорупционната комисия. „Това ще бъде първата институция, в която процесът да бъде наистина прозрачен, отворен, а номинациите да могат да бъдат направени по най-прозрачния начин и да са пример за всички други регулатори“, посочи Петков.

„Чухме от Борисов, че ни кани и за КЗК. Доволен съм да видя, че започваме да се движим в правилната посока.

 

За КЗК, както и за много от другите регулатори, идеята не е да сменим една майка с друга майка. Идеята е да създадем прозрачен процес и в случая на КЗК даже да направим промяна в закона така, че да няма едновластие на председателя. Да се направи така, че цялата българска общественост да знае, че всички цени в магазините, всички обществени поръчки, което се оценяват от КЗК, защитават обществения интерес“, добави още той.

 

Конкретни имена, по думите на Кирил Петков, не са коментирани.

 

„Казусът с Нотариуса ясно показа, че в момента няма институция, която да не е засенчена от съмнения. Самият закон за противодействието на корупцията съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия Правилата за тази комисия са отдавна изработени и консултирани. Просто трябва да ги внесем и да пристъпим към попълването на този орган. Всички останали регулатори, обаче, преди да говорим за тях един по един, за нас е много важно принципно да можем да постигнем разбирателство за това какъв ще бъде механизмът. Да се гарантира прозрачно и отговорно излъчване на състава, да се гарантира, че ще бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица, които имат високи нравствени и професионални качества. За нас е важно да се знае кой носи политическата отговорност за хората, които ще бъдат избрани. Нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността. Тоест: правосъдието, службите и регулаторите са пред скоби за нас“, каза от своя страна Христо Иванов от „Демократична България“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2545 |01.03.2024 Официално: Забранява се износът на инсулин и антибиотици за деца за месец . 29| 8732 |01.03.2024 Под съпровода на My Way: Над 10 хиляди изпратиха Алексей Навални в последния му земен път /видео/ . 16| 33780 |01.03.2024 АКФ: Охрана от служители на МВР в частния "SS клуб" е имало. Публикуваме още снимки в помощ на Калин Стоянов . 8| 3254 |01.03.2024 "Българи с изтърпени присъди". Калин Стоянов разкри кои са върнатите бежанци "престъпници"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads