Реклама / Ads
3| 3072 |07.12.2022 НОВИНИ

Два антикорупционни законопроекта - във фокуса на депутатите. ГЕРБ и ДПС видяха несъвършенства

.
Два антикорупционни закона обсъждат в пленарна зала депутатите днес. Единият е внесен от “Продължаваме Промяната”, а вторият - от Министерския съвет. С резерви към законопроекта излязоха от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Според партията на Бойко Борисов в предлагания от МС вариант “липсва юридическа логика” в назначаването на членове на КПКОНПИ. Според ДПС създаването на някакъв орган “не е никаква гаранция, че ще се пребори с корупцията”. От “Възраждане” пък смятат, че законопроектите са писани “на коляно като поръчка”. 
 

"Трябва да успеем да излезем от спиралата, в която тези органи, които вече натрупаха определена история в България, биват обвинявани или за бухалка или за чадър. За да се случи това трябва да има вътрешни механизми, включително и чрез номинацията на членовете на тези органи. Да се избира цялостно 5-членният състав на тази комисия от НС - значи да се избира от мнозинството", заяви Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

 

"Ние вярваме,че никой не е над закона. И вярваме, че както премиерът, главният прокурор, така и президентът трябва да бъде в неговия обхват. Вярваме, че най-демократичният начин е НС да избира членовете на новата комисия", заяви Кирил Петков, от "Продължаваме промяната".

 

В своя законопроект ПП предлагат всички членове да бъдат избирани от Народното събрание за максимална прозрачност, като председателят да е с 5-годишен мандат. В законопроекта се предвиждат функциите като разследване, конфликти на интереси и деклариране на имущество да са в новата Комисия за противодействие на корупцията, а в старата да остане само конфискацията на имуществото.

 

“Първият съществен недостатък на предлагания от МС законопроект е свързан с предлаганата структура и начин за избиране на членове на комисията. Липсва юридическа логика в нормативните решения за членове на комисията да се назначават съдии от ВАС и ВКС", заяви Рая Назарян от ГЕРБ.

 

"Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се пребори с корупцията. Особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи", коментира Йордан Цонев от ДПС.


"Смятаме, че и двата законопроекта са писани като поръчка набързо на коляно и са пренесли механично глави от действщия досега закон за борба с корупцията", допълни Цвета Рангелова от "Възраждане".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2906 |07.12.2022 Депутатите ще обсъдят два антикорупционни законопроекта . 3| 7254 |07.11.2022 Настимир Ананиев: Видяхме двуличието на ГЕРБ. Беше гласуван Антикорупционния закон и хартиената бюлетина . 0| 3108 |03.11.2022 Антикорупционният фонд: КПКОНПИ нарушава закона със служебна тайна . 0| 3302 |03.11.2022 Вътрешната комисия в НС прие и двата законопроекта за КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads