Реклама / Ads
5| 3313 |03.12.2022 НОВИНИ

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

.
Атанас Славов
”Демократична България” ще поиска президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това обяви в ефира на NOVA Атанас Славов от ДБ. Причините за подобно искане са много, според Славов.
 

"Начинът, по който беше приет този кодекс, цялата неразбория в гласуването на текстовете, внасяне на изцяло нови текстове между двете гласувания. Имаме съмнение, че може да се стигне до противоконституционност на някои текстове", каза Славов.

 

Според него машинният вот практически изчезва. "Машини ще има, но те няма да изчисляват резултатите, няма да има протокол от машинното гласуване. Броените отрязъци стават бюлетини от машинно гласуване. Превръщаме машините в скъпоструващи принтери. Близо 70-80 милиона са дадени за машини, за да бъдат принтери", коментира Славов.

 

"Не можем да позволим пореден парламент да отиде в небитието. Взаимодействие по конкретни теми дали може да премине към коалиционно взаимодействие – това е политически въпрос, който ще бъде решаван от нашата коалиция и органите вътре", обясни депутатът.

 

"Правителство без ДБ не може да тласне страната към модернизиране и интеграция в съюзите. По въпросът дали трябва това да се случва с ГЕРБ – нашите органи имаха заседание. В "Да, България" категорично беше поставен въпросът. Резултатът беше 5 гласа "за" това да се разговаря с ГЕРБ за първия мандат, и 55 гласа – да не се", каза Славов.

 

От ДБ не виждали възможност за подкрепа на първия мандат.

 

"Ако говорим за участие на ДБ в правителство, това може да стане с първия или втория мандат. Разбира се не знаем при кого би отишъл третият", каза Славов.  

Много малка била и вероятността ДБ да бъде в коалиционно управление с БСП.

"С ПП имаме устойчиво партньорство. Възможно е да има и разлики. Бяхме изненадани от колебливото гласуване на ПП по темата за новите 8 самолета F-16. Дотук повечето битки, които сме имали, са били общи", каза Славов.

Ветото на Нидерландия било очаквано, коментира още депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 22565 |02.12.2022 Атанас Атанасов от ДБ изнесе запис, свързан с ГЕРБ, който показва как могат да се манипулират изборите . 8| 3387 |01.12.2022 Десислава Атанасова обвини ПП, че се държат истерично . 1| 3140 |01.12.2022 Атанас Пеканов: Дефиницията за енергийна бедност се финализира . 12| 8614 |29.11.2022 Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ще предложим правителство с първия мандат, списък с министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads