Реклама / Ads
5| 3623 |09.04.2024 НОВИНИ

Атанас Запрянов след встъпването си в длъжност: Ще се опитаме да ускорим помощта към Украйна

.
Служебният военен министър Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
"Не може да си позволим два месеца и половина на безвремие и служебният кабинет и министърът на отбраната да се фокусират само върху провеждането на честни избори, което е записано в Конституцията."
 

Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по встъпването му в длъжност. Той прие поста от досегашния министър проф. Тодор Тагарев. В кабинета "Денков" Запрянов беше заместник-министър на отбраната.

 

"Има много важни дейности в отбраната, които трябва да продължим и да увеличим темпа на тяхното провеждане", подчерта Запрянов. "Това, което постигнахме, е добра основа да продължим да надграждаме, добави той. Живеем в много трудно и опасно време, на стотици километри от нашата граница се води конфликт, каза министърът. Основна задача са изборите. За нас това е да създадем организация за провеждане на избори, така че всеки един военнослужещ, независимо къде се намира, да може да упражни конституционното си право", увери служебният военен министър.





По думите му стратегическият преглед на отбраната трябва да бъде завършен и ще бъде приоритет.

 

"Той ще ни позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили. Ще продължим да развиваме отбранителните възможности на Въоръжените сили", коментира Запрянов. Той посочи и недостига на личния състав.

 

"Няма да чакаме законодателни промени, ще трябва да се фокусираме и сега за провеждане на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние на готовността на войските", изтъкна служебният министър. Според него евроатлантическото членство също ще е приоритет. По думите му България вече стои сериозно и с голяма видимост на евроатлантическата карта.





Министър Запрянов бе категоричен, че служебното правителство ще продължи да помага да Украйна.

 

"Ще се опитаме да ускорим помощта. Битката, която се води в Украйна, е битка и за нашите национални интереси. Има два гласувани пакета военна помощ за Украйна и ще се фокусираме максимално да ускорим работата по координацията на тяхното транспортиране до Украйна, коментира той. Запрянов посочи, че ще бъде помислено за следващи възможности за пряка военна помощ. Въоръжение, боеприпаси, това, което може да отделим от нашите резерви," каза той.

 

"Изключително опитен, много се радвам, че това беше изборът на министър-председателя Димитър Главчев", отбеляза на свой ред проф Тодор Тагарев за наследника си на поста.





Доволен съм, че имахме пълно разбиране на кабинета "Денков" по въпросите на отбраната, заяви той. Успяхме да постигнем много от военно-политическа гледна точка, посочи бившият министър. Кабинетът изпълни ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. За тази година имаме 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. само преди две години. Това е увеличение с 60 % номинално на бюджета за отбрана и увеличение с една трета като процент от брутния вътрешен продукт, обясни Тагарев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2275 |09.04.2024 Сто милиона лева ще струват изборите . 34| 3636 |09.04.2024 Ген. Атанасов: Ще дойде време да видим едни други снимки. Информацията е, че Калин Стоянов се познава с тези хора . 1| 2246 |09.04.2024 Стоичков инспектира демонтажа на "Българска армия" (Видео) . 2| 3622 |09.04.2024 Новият социален министър с първи думи за пенсиите и добавките за Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads