Реклама / Ads
10| 3787 |12.06.2023 НОВИНИ

Атанаска Дишева и министър Славов: Гешев се опитва да осуети процедурата за отстраняването му

.
Иван Гешев
Членът на ВСС Атанаска Дишева каза, че Гешев се опитва да “шиканира“ процедурата. След това същото заяви и правосъдният министър Атанас Славов: “Аз също мисля, че става дума за осуетяване“.
 

 Въпреки настояването на Иван Гешев да бъде отложено заседанието за оставката му заради неговото пътуване до Страсбург. С 13 гласа "за" и 7 гласа "против" съдебните кадровици решиха да продължат дебатите дали шефът на прокуратурата е уронил престижа на съдебна власт със заплахите си към парламента.

 

ВСС продължи да заседава в отсъствието на Гешев, който напусна ВСС, за да отпътува към летището. Във вторник той възнамерява да говори пред подкомисията за върховенството на закона в Европарламента за "Барселонагейт".

 

Във ВСС Гешев бе обвинен в опит да осуети процедурата по предложението за неговото уволнение за накърняване на престижа на съдебната власт. Точно преди началото на дебата по същество той обяви, че трябва да тръгва за летището, тъй като във вторник ще говори пред Европейския парламент.

 

Драгомир Кояджиков (Прокурорска колегия на ВСС) цитира дословно заявлението на Гешев от миналата седмица, че смята да пътува за Страсбург, но има адвокат и ще направи всичко възможно да присъства на заседанието на съдебния съвет.

 

 

Очаква се най-късно до средата на следващата седмица Конституционният съд да образува дело срещу промените в НПК и съдебния закон по жалба на самия Гешев.

След образуването на дело от КС процедурата може да бъде спряна за неопределено време. Поради това Иван Гешев и част от ВСС се оказват в състезание с времето за приключване на процедурата.

 

С тези промени бяха променени правилата за уволнението му, като бе прието, че необходимото обикновено мнозинство за вземене на решение – 13 гласа “за“. По старите правила имаше нужда от квалифицирано мнозинство от 17 гласа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2728 |12.06.2023 Министър Тагарев: Превъоръжаването на Сухопътни войски е категоричният ми приоритет . 0| 2726 |12.06.2023 След протест: Вътрешният министър Стоянов отмени заповедта на предшественика си за съкращения на полицаи . 4| 3146 |11.06.2023 Арестуваха бившия първи министър на Шотландия . 0| 3256 |10.06.2023 Знаково посещение на министър Кирил Вътев в УХТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads