Реклама / Ads
15| 5535 |10.04.2020 НОВИНИ

Атанаска Дишева: Няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата

.
Атанаска Дишева
В доклада се говори само за един неуспешен опит за проникване пред 2016 г. Няма нито едно успешно проникване. Не е вярно, че с какъвто и да е електронен подпис може да се проникне в системата. Това каза Атанаска Дишева от ВСС пред Сашо Диков по Евроком. Тя допълни:
 

Докладът е получен във ВСС на 12-ти март. На 13-ти са се събрали 6 члена на ВСС, провели са разговори и тези членове са изготвили сигнал до главния прокурор. Не ми е известно и кога е образувано досъдебно производство.

 

На 6-ти април ми бе изпратен доклада на личната поща. В деловодната система не зная дали е бил наличен.  Вчера се твърдеше ,че докладът е държавна тайна. Този доклад вече е част от материалите по досъдебно производство. И е държавна тайна, защото засяга сигурността на информационната система на ВСС. Този доклад не е бил четен от по-голямата част от ВСС. Трябваше този доклад да бъде приет, обсъден. Това се случи едва вчера. Вчера към материалите беше присъединен доклад на специалистите от айти отдела. Съдържаше обяснения за констатациите в доклада. Той не е секретен, мисля. Със сигурност няма гриф.






Докладът няма гриф за ниво на секретност. Не е вярно, че одиторите не са били допуснати до сървъра. Там пише, че им е осигурен достъп до системата. И че този достъп им е бил достатъчен, да направят изводите си по доклада.

 

Трябва да се обърне внимание на обстоятелствата, че в доклада няма нито една  констатация за нито едно проникване в системата. Там се говори за възможности. Ако се установи, че по конкретно дело е нарушен принципа на случаен подбор, това по мое виждане е съществено процесуално нарушение и евентуална отмяна на решението.

 

Не е извършван одит на системата. Но не мога да споделя, че през 2015 година тази система е въведена под натиск на посочените от Иван Гешев лица. Калин Калпакчиев беше в малцинството. Това нито бързо се е случило, нито повърхностно, нито под нечий натиск, както се твърди. Тази програма  е докладвана по мониторинга на ЕК.






На първото заседанието на ВСС аз лично възразих да се направи одит, защото предстоеше изготвяне на единна информационна система.  Питам защо тази система не е въведена? Срокът се удължава, променя се заданието, уточни тя.

 

Любопитното е, че Боян Магдалинчев от ВСС, който се счита за близък до лобито на Иван Гешев, го опроверга вчера. Магдалинчев обясни по БНТ, че няма нито едно успешно  проникване в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от главния прокурор Иван Гешев.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5533 |10.04.2020 Томислав Дончев: Ако сделката с ББР е законна, няма да има съдебно преследване . 6| 4896 |10.04.2020 Николай Марков: Няма разлика между Шипка и Великден за истинския българин . 4| 4124 |10.04.2020 13 нови случаи на COVID-19 у нас. Няма нова област, няма и починали . 37| 7214 |09.04.2020 Румен Радев: Спорът е в главата на Борисов, такъв няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads