Реклама / Ads
19| 4103 |17.08.2021 НОВИНИ

Атанасова смята, че Маринов и Терзийски се извинили искрено и човешки от кулоарите

.
Младен Маринов и Христо Терзийски поднесли човешки и искрени извинения и го направили от кулоарите, защото вероятно от парламентарната трибуна обстановката щяла да се нажежи още повече. Иначе ГЕРБ грубо осъждат насилието над всеки гражданин, независимо дали е протестиращ или полицай. Хвърляло се петно върху българската полиция. Иначе наказанията можело да са по-сурови от наложените.
 

Това стана ясно от думите на Десислава Атанасова - един от най-изявените говорители на партия ГЕРБ и шефка на парламентарната група. Коментарът й идва след днешния бурен ден, в който бе изслушан служебният вътрешен министър по темата с бруталното полицейско насилие над граждани през лятото на миналата година. 


Атанасова даже заговори и за вторична виктимизация - битите младежи си припомнили нощта на ужаса докато слушали в парламента. 


А иначе - групата на ГЕРБ остро осъжда насилието. 


"Но когато обсъждаме въпроса с насилието трябва да го поставим на принципна основа и това да касае всички граждани, които са били обект на насилие. Имаше дни, когато ескалацията на напрежението бе прекомерна. Множество български полицаи бяха замеряни с различни предмети, имаше такива, чиито униформи бяха поругавани. Това приемливо ли е?", попита Атанасова. 


Шефката на Борисовите депутати припомни и случая пред Румънското посолство, когато в нощта на летните протести майка с две деца се опита да премине през протестната блокада на кръстовището. Създаде се напрежение и в крайна сметка бе счупено предното стъкло на автомобила. 


Атанасова заяви още, че било очевидно - записите не са били укривани.


"Нека си дадем сметка, че когато имаше задържани в онази вечер, имаше ескалация на напрежението. РЕакцията на полицията вероятно във всеки един момент е да тушира напрежението като измъкне от първите редици на протеста определени лица", каза още Атанасова. 


Не можела да се ангажира с конкретна оценка за адекватността на наложените на част от униформените, били протестиращи, санкции. Важно било, че имала проверка и тя приключила без да бъде укрит нито един факт.


"Трудно ми е да преценя близо година по-късно какво е било адекватно към онзи момент като наказание. Може би е трябвало да бъде по-сурово. Факт е обаче, че единият от наказаните е обжалвал и това значи, че приема проверката по друг начин", посочи Атанасова. 


Тя бе лаконична по въпроса с повишението на ръководителя на операцията Андон Андонов, който въпреки санкцията две години да не може да расте кариерно в структурите на МВР, става част от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор Иван Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4474 |17.08.2021 Младен Маринов се извини пред журналисти, но не и пред жертвите в пленарната зала . 5| 3078 |17.08.2021 Иво Мирчев призова Маринов и Терзийски да подадат оставки. Те мълчат . 6| 3067 |17.08.2021 Атанасова повтори: ГЕРБ няма да бавят процедурата. Смятащите се за алтернатива да поемат отговорност . 17| 9093 |16.08.2021 Ива Митева за побоя: Поканих младите хора на заседанието в НС, за да погледнат в очите Маринов и Терзийски. Очаквам страстите да са силни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads