Реклама / Ads
0| 4061 |27.07.2016 НОВИНИ

Атентаторът от Ансбах бил измамен у нас, оплакал се пред БНТ

.
Мохамед Далеел от репортажа
Атентаторът от Ансбах Мохамед Далеел бил измамен у нас. Той се оплакал за това пред БНТ. Репортажът е от 26.11.2013 г.
 

"За измамни схеми, които оставят част от бежанците в бедстващо положение, сигнализираха мигранти. Мними адвокати обикалят центровете у нас и обещават на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес, обаче, често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата. Али и Мохамед стават приятели по неволя. Опитали се да излязат от центровете в Бусманци и Любимец като платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София. "Един иракчанин, който е настанен в самия център в Бусманци. Той ми взе всичките пари които имах.

 

В замяна ми написа външен адрес в едни документ, след това аз го подадох в управлението в центъра в Бусманци и излязох", рзкри Али Хасан от Сирия. На мъжете е осигурен транспорт. Вместо на обещания външен адрес, обаче, са стоварени пред бежанския център в "Овча купел". "Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек", разказа Мохамед Далил от Сирия. Сега двамата сирийци спят около центъра за бежанци и разчитат на приятели, които им носят хляб, кисело мляко и завивки. Не знаят как ще карат след първия сняг. Освен че са без подслон и пари, Али и Мохамед имат и друг проблем - законът ги задължава да живеят на посочения адрес и са в нарушение, ако не могат да бъдат открити там.

 

"Това, което лицата трябва да направят е да подадат молба до директора на съответния регистрационно приемателен или транзитен център, където са регистрирани и по негова преценка, съобразно възможностите на този център, те ще бъдат настанени в съответното териториално поделение или в центровете за настаняване", заяви Димитър Киров - юрист в ДАБ. Мохамед и Али не са единствените жертви на подобни измами. В началото на този месец МВР разкри транспортна схема за незаконно извеждане на имигранти от центровете за в Харманли и Пъстрогор. От Столичната дирекция на полицията заявяват, че продължават да получават сигнали за измамeни. По закон всеки български гражданин има право да изведе бежанец на външен адрес. Затова от агенцията съветват мигрантите да сигнализират комендантите в центровете при всяка подобна сделка".

 

Междувременно от МВР отрекоха информацията, че върху атентатора от Ансбах  е упражнено полицейско насилие по време на престоя му в България. Мохамед Далил се е оплакал в писмо до германските власти. Ето какво уточняват от вътрешното министерство: "Сирийският гражданин е задържан на 19.07.2013 г. при нелегално влизане в страната ни. Същия ден е настанен в Специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“-МВР. Съобразно стандартната процедура му е извършен незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения. По време на престоя си в специализирания дом чуждият гражданин не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие. Лекуван е от остра вирусна инфекция с поставена диагноза и изписано медикаментозно лечение.

 

От проведените беседи е изяснено, че иска закрила в Р България поради страх от войната в Сирия, показал е белезите си по краката, получени от шрапнели. На 29.07.2013 г., чужденецът е подал молба до ДАБ. На 27.08.2013 г. той е предаден на регистрационно-приемателен център в София. Преди това отново му е извършен медицински преглед, при който не са констатирани здравословни проблеми и оплаквания", се казва в прессъобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4237 |27.07.2016 Касапинът от Ансбах се оплакал от полицейско насилие у нас . 0| 4317 |26.07.2016 Терористът от Ансбах бил спокоен и смирен в България . 0| 4237 |26.07.2016 Ето го атентаторът от Ансбах . 0| 4108 |25.07.2016 Петя Първанова: Атентаторът от Ансбах е бил в България до средата на 2014 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads