Реклама / Ads
10| 4669 |10.01.2022 НОВИНИ

Австралийският съд: Джокович трябва да бъде освободен, визата му е неправомерно отнета

.
Източник: БГНЕС
Антъни Кели, федералният съдия, наблюдаващ жалбата на Новак Джокович, отмени решението на австралийското правителството да анулира визата на сръбската световна тенис звезда и разпореди Джокович да бъде освободен от хотела за мигранти в рамките на 30 минути след решението. Заради огромния обществен интерес заседението се излъчваше онлайн.
 

Ответникът - в случая Министерството на вътрешните работи - трябва да заплати разноските на Джокович, както са договорени или оценени, се добавя в заповедта. Всичките му вещи, включително паспорта му, трябва да му бъдат върнати „при първа възможност“.

 

Припомняме Ви, че преди дни Джокович беше задържан на австралийското летище под претекст, че визата му е невалидна.. Тенис звездата пристигна в страната, за да вземе участие в Australian Open, като по-рано беше получил официално разрешение, че може да се включи в турнира, въпреки че не е ваксиниран срещу COVID-19.

 

На няколко пъти Джокович е заявявал, че се противопоставя срещу ваксините, заявявайки, че ваксинацията е лично решение. Той обаче не беше разкрил до миналата седмица дали всъщност е  ваксиниран.

 

В съдебна преписка в събота адвокатите на Джокович твърдят, че тенис звездата е дала положителна проба за коронавирус в средата на декември и че австралийското правителство е сгрешило, като анулира визата му заради изискването за ваксина.

 

В изслушването в понеделник Антъни Кели отбеляза, че молбата му за виза е включвала медицинско освобождаване от лекар, подкрепено от независима комисия, свикана от правителството на щата Виктория.

 

„Въпросът, за който съм малко разтревожен, е какво повече можеше да направи този човек?“ – попита съдия Кели.

 

Но адвокатите на федералното правителство в досието споделят мнението, че минали инфекции от COVID-19 не са били основателна причина за отлагане на имунизацията срещу вируса.

 

Сега световният номер 1 в тениса на практика ще може да вземе участие в Australian Open.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3740 |09.01.2022 Чичото на Джокович: Не може да се отнасяте така с най-добрия спортист на планетата! . 40| 5900 |08.01.2022 Извънредно обръщение на Кирил Петков: Не трябва да ни е страх от ваксинацията, разчитам на вас /видео/ . 3| 3723 |07.01.2022 Гуцанов: Раздаването от ГЕРБ на държавен ресурс по схемата „ин хаус“ трябва да се накаже . 1| 3429 |07.01.2022 Министър Караджов: НС трябва да се произнесе по казуса с АМ ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads