Реклама / Ads
10| 1988 |10.10.2024 НОВИНИ

Австрия за влизането ни в Шенген и по суша: На прав път сме, но не сме извървели целия път

.
Източник: личен архив
Министрите на вътрешните работи на ЕС ще се срещнат днес в Люксембург, за да обсъдят пълното приемане на България и Румъния в "Шенген", контрола по границите, както и директивата на ЕС за връщане на нелегални мигранти, предаде БТА, цитирайки австрийската агенция АПА. 
 

Преди началото на срещата някои участници призоваха за по-бързо връщане на незаконни мигранти и бързо прилагане на реформата на ЕС в областта на убежището. Австрия ще бъде представлявана от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер от Австрийската народна партия. 

 

Според Карнер на днешната среща има две водещи теми. Едната е "как можем да извършваме депортации по-последователно", а другата е свързана с Шенгенското пространство. 

 

"Допълнителните проверки по границите доведоха до намаляване на (мигрантския) натиск в много страни", каза Карнер. Той даде пример с австро-унгарската граница, където броят на незаконните преминавания е намалял значително. Въпреки това за него все още не е дошъл моментът Румъния и България да се присъединят към "Шенген".

 

"На прав път сме, но не сме извървели целия път", заяви той. 

 

В момента Австрия блокира приемането на България и Румъния, които от края на март са част от "въздушния Шенген" и по този начин бяха спрени проверките по въздушните и морските граници на зоната. Еврокомисарят по вътрешни работи на ЕС Илва Йохансон изрази преди последното си заседание като еврокомисар по вътрешни работи и миграция желанието си за премахване на проверките и по сухопътните граници на България и Румъния и то още докато е в мандата си. През декември или януари тя ще предаде щафетата на сегашния финансов министър Магнус Брунер.

 

"Имахме добър опит с въздушните граници и мисля, че е време проверките по сухопътните граници също да отпаднат", каза Йохансон. 







Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също подкрепя пълното членство на България и Румъния в "Шенген". Министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою отново подчерта, че страната му е изпълнила всички свои задължения и е готова за пълноправно членство в "Шенген". Той отбеляза "значителното намаляване на незаконната миграция".

 

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви снощи пред журналисти в Букурещ, че е убеден, че до края на годината страната му ще бъде изцяло приета в "Шенген". Необходима е допълнителна резолюция на Съвета, за да се определи датата за отмяна на всички проверки. Това обаче не е планирано за днешната среща.

 

Връщането на незаконни мигранти и отхвърлени кандидати за убежище ще бъде тема на работния обяд на министрите. Ще бъде обсъден и неофициалният документ относно репатрирането, иницииран от Австрия и Нидерландия, който е подкрепен от 15 други държави от Шенгенското пространство. В документа се призовава Европейската комисия да поднови почти 20-годишната Директива на ЕС за връщането, за да се улесни връщането на мигранти.

 

"Трябва в ЕС да станем по-малко атрактивни за хора, които злоупотребяват със системата", заяви Карнер. "Всъщност виждаме, че много хора избягват процедурите за депортиране", добави той.







Австрийският министър смята, че е необходимо хората, които нямат право на престой, да бъдат връщани в страните им на произход или да се улесни задържането им в очакване на депортация.

 

Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер е един от поддръжниците на тази идея. Тя призовава за по-бързи процедури и възможност за връщане на бежанците по границите.

 

Преди заседанието на Съвета Фезер се изказа в полза на бързото прилагане на новата система за предоставяне на убежище. Тя е в диалог с Комисията "за това дали бихме могли да ускорим приемането на разпоредби". Според Фезер много държави членки биха могли да предвидят това. Испанският ѝ колега Фернандо Гранде-Марласка Гомес също се изказа в полза на бързото прилагане.

 

Според Фезер днешният ден ще бъде посветен и на граничния контрол, който тя въведе на всички германски сухопътни граници от средата на септември. Много държави, включително Австрия, Германия и Италия, въведоха отново (временен) контрол по вътрешните си граници поради опасения за сигурността.

"С граничния контрол искаме да спрем нелегалната миграция, да спрем контрабандистите и да разпознаем ислямистите на ранен етап", заяви германската министърка, обяснявайки решението, което беше критикувано от някои партньори от ЕС.

 

Други държави от ЕС също извършват граничен контрол. Тя обяви, че контролът ще остане в сила, "докато не получим европейски решения за по-сигурни външни граници". Ето защо за Фезер е "приоритет възможно най-бързото прилагане на пакета за убежището и миграцията".

 

Другите теми в дневния ред включват борбата със сексуалното насилие над деца, ИТ системите за правоприлагане в ЕС и въздействието на външните конфликти върху вътрешната сигурност на ЕС. Карнер ще проведе и двустранни разговори с унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, чиято страна понастоящем председателства Съвета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1804 |10.10.2024 Журналистът Емилия Милчева: Проблемът с контролирания вот е по-голям, отколкото с купения . 0| 1801 |10.10.2024 Посланикът на Полша категоричен: Нямаме намерение да спираме подкрепата за Украйна . 4| 2265 |10.10.2024 Илиана Раева: Уважаеми господа политици. Да се съблечем по прашки ли, за да ни обърне някой внимание? . 1| 1857 |10.10.2024 Проф. Галин Цоков: През 2024 г. за първи път средствата за висше образование надхвърлиха 1 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads