Реклама / Ads
7| 11100 |16.01.2024 НОВИНИ

Австрийски дипломат: Бойкотите не водят до споразумения, те причиняват щети и на двете страни

.
Филип Купфер
"Австрийските компании, които имат бизнес тук са също и български компании. Те наемат хора, плащат заплати и данъци. Бойкотът на австрийски инвеститори е същевременно бойкот на български компании". Това заяви търговския съветник към посолството на Австрия у нас Филип Купфер.
 

"Според проучването наистина нагласите на австрийските фирми са по-оптимистични в сравнение с миналата година, но разбира се не твърде оптимистични. Когато става въпрос за нови инвестиции, ние имаме запитвания всеки ден, но все пак трябва да се види кои в действителност се осъществяват. Това, върху което искам да наблегна е, че най-голяма част от осъществените инвестиции през 2023 са постъпили от вече действащи инвеститори. Трябва да ценим австрийските и другите чуждестранни компании, които са вече в България, да даваме най-доброто от себе си, за да искат те да разширяват инвестициите, защото основният дял на чуждестранните инвестиции в България идват от вече работещи тук компании, от реинвестиране на печалби", каза още той в ефира на Euronews Bulgaria. 





"Имаме сигнали от различни компании, например компания от автомобилния сектор е напълно възможно за започне да функционира близо до Русе още тази година. Има и други малки инвеститори. България трябва да има предвид международната надпревара за привличане на инвеститори", посочи той. 

 

"Шенген е политически дебат и трябва да бъде разрешен на политическо ниво. Австрийската търговска камара, официалното представителство на австрийския бизнес в Австрия, с приблизително 600 хиляди членове и е на мнение, че тази стъпка - Шенген по въздух е първа важна крачка, но трябват по-нататъшни разговори и би било от полза за пълното присъединяване на България всички условия да бъдат изпълнени. Ако всички критерии са изпълнени - това е нещо, на което искам да наблегна - австрийското правителство казва, че отказът за приемане на България като пълноправен член на Шенген не е акт срещу българския народ. Това е сигнал, че самата шенгенска система не работи както трябва.

 

Ако погледнете само молбите за придобиване на статут, от пристигащи в Австрия - само през 2022 имахме 110 000 молби за придобиване на гражданство, без да включваме украинските граждани, а от януари до ноември 2023 имаме 65 000 такива молби, което за страна като Австрия, заобиколена от страни-членки на Шенген, теоретично не би трябвало да е възможно. И така имаме различни нива и както австрийската икономическа камара каза: Да, важно е, но когато бъдат изпълнени изискванията", каза той по отношение Шенген.





Относно призива на една от най-големите български бизнес-организации у нас, която призова българите да бойкотират австрийските стоки и услуги, за да окажат натиск на австрийското правителство да каже “ДА” на пълноправното членство в Шенген, той коментира:

 

"Бойкотите никога не водят до споразумения, те единствено причиняват щети и на двете страни. Австрийските компании, които имат бизнес тук са също и български компании. Те наемат хора, плащат заплати и данъци, създават добавена стойност, така че бойкотът на австрийски инвеститори е същевременно бойкот на български компании".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5360 |16.01.2024 Удължен срок: Кандидатстваме за саниране до края на февруари . 2| 5659 |16.01.2024 Продължава напрежението в Червено море, хутите с нови опити за нападения . 1| 3767 |16.01.2024 След впечатляващ обрат: Григор Димитров продължава напред в Australian Open . 6| 3968 |16.01.2024 ISW: Кремъл иска да отнема имущество от хората, които казват истината за войната на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads