Реклама / Ads
1| 771 |28.09.2024 НОВИНИ

Изборите в Австрия утре: Възможно ли е ситуацията с членството на България и Румъния в Шентен да се промени?

.
Възможно ли е ситуацията с членството на България и Румъния в Шентен да се промени още утре, когато в Австрия ще се проведат парламентарни избори? Крайнодясната партия на свободата се готви да стане първата политическа сила там, което ще превърне алпийската страна в поредната европейска държава, обхваната от крайнодясната вълна.
 

Вотът се провежда по-малко от две седмици след унищожителната буря Борис, която отне живота на петима души в Австрия и месец след опита за атентат на концерт на Тейлър Суифт, пише БНТ.







За трета поредна година Виена е обявяена за най-добрия град за живеене в света. Пандемията и войната в Украйна, обаче накараха австрийската икономика да забуксува, инфлацията да скочи, а безработицата да расте.

 

"Основно миграцията. Тя е големият проблем. В някои райони е трудно въобще да видиш австрийци на улицата. Тогава ви става ясно за какво говорим. Вторият голям проблем е енергията и повишаването на цените", каза Сеп Холзер, жител на Виена.

 

"От икономическа гледна точка животът става все по-труден, както и в други страни. Войната в Украйна, а сега и войната в Близкия изток засилиха тези проблеми. Инфлацията е висока, наемите стават все по-високи. Какво да ви кажа, ние живеем месец за месец. Правителството в Австрия се опитва да помогне. Но според мен даването на помощи не решава проблемите. Проблемите са много по-дълбоки", споделя мигрантка от Ивицата Газа.


За икономическите проблеми в страната Партията на свободата (АПС) обвинява мигрантите. Крайнодясната политическа сила спечели европейските избори през юни и се очаква да получи най-голяма подкрепа и на изборите в неделя.

 

"Нуждаем се от ремиграция, за да поддържаме сигурността на държавата и културната идентичност. Спирането на масовата миграция също ще ни помогне, а няма да ни навреди. Това всъщност не е събиране на семейства, а събиране на семейства от страни, където в по-голямата част от случаите вече няма война", каза Херберт Кикъл, лидер на АПС.








Австрия е с население малко под 9 милиона, но всеки четвърти гражданин тук е с чуждестранни корени.

 

"Живея от 7 години във Виена. Според мен миграционната политика на Австрия може да бъде и по-добра. Сегашното правителство наложи ограничения на емигрантите, дори иска депортира емигранти в Афганистан и Сирия. Утре имаме избори и се надявам, че хората ще гласуват за демокрацията, за един по-отворен свят", коментира мигрантката от Ивицата Газа.


Според лидера на австрийската Народна партия, сегашният канцлер Карл Нехамер, Шенген не работи. От 6 месеца българи и румънци пътуват свободно в Шенген по въздух и вода. Присъединяването им по суша, обаче, беше блокирано от Австрия с довода, че през България и Румъния минават много нелегални имигранти, които идват на нейна територия.

 

"Това не е позиция срещу България или Румъния. Това е позиция, свързана с политиката за сигурност, защото сме изправени пред големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Както твърди нашият министър на вътрешните работи - Шенгенската система в момента е разбита. Как стигам до това заключение? Единадесет държави-членки на Шенгенското пространство извършват двустранен граничен контрол.

 

Мисля, че това е важно за българите да знаят: Въпреки че Австрия е шенгенска страна, австрийските граждани се проверяват например, когато преминават австрийско-германската граница. В момента имаме ситуация, при която все повече и повече държави започват да въвеждат отново граничен контрол, последно Франция. Италия засили защитата на границата си двустранно. Това означава, че В момента имаме шенгенска система, която не отговаря на собствените си стандарти. Това означава, че Шенгенската система трябва да бъде ремонтирана и докато се ремонтира, от наша гледна точка разширяването не е възможно", каза Нехамер при срещата си с бившия български премиер Николай Денков на 24 октомври 2023 г.







Народната партия на канцлера Нехамер се очаква да се класира втора на изборите утре. Тя успя да стопи малко разликата с крайнодесните по време на наводненията преди десетина дни, при които загинаха 5 души. Заради бедствието политическите сили прекъснаха временно предизборните си кампании.

 

Според прогнозите трета политическа сила ще бъде Социалдемократическата партия. Другата сензация на изборите се очаква да бъде Бирената партия. Политическата сила, сформирана на шега, най-вяроятно ще успее да прескочи 4-процентната бариера.

 

Нито една партия, обаче, няма да получи достатъчно гласове, за да сформира сама правителство. За първи път Австрия може да бъде управлявана от тричленна коалиция, която ще трябва да се справи с миграцията, икономическите проблеми, а и с климатичните промени, с които алпийската страна все по-често се сблъсква.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 949 |28.09.2024 3-годишно дете загина на пътя . 4| 1005 |28.09.2024 Мартин Димитров: България се отказа от руския петрол и това не се отрази на цените . 9| 1877 |28.09.2024 Ветеран дипломат: Западът да постави червени линии пред Путин - "ако ударите още една цивилна сграда, ще доставим крилати ракети "Таурус" . 1| 1395 |28.09.2024 Димитър Къцарков: Партията шах между Израел и Иран ще продължи, но Иран загубиха своята царица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads