БАБХ за ФрогНюз: 5 от 31 проверени сирена показат отклонения. За какво да сме нащрек?

Какво е „имитиращо сирене“?
Често използваният термин „фалшиво сирене“ е неточен. Законът говори за имитиращи продукти, при които една или повече млечни съставки са заменени с немлечни мазнини или протеини. Тези продукти не могат да използват думата „млечен“ или наименованията на традиционните млечни продукти и трябва да са ясно обозначени като „Имитиращ продукт“, обясниха от БАБХ за ФрогНюз.
Резултати от проверките
Мониторингът включва 80 продукта, от които 31 сирена.
* 1 проба съдържа комбинация от млечни и немлечни мазнини;
* 4 продукта показват отклонения във физикохимичните показатели;
* 26 сирена са изцяло в съответствие със законодателството.
От БАБХ уточниха, че най-често срещаните нарушения са свързани с некоректно етикетиране на имитиращи продукти в обекти за обществено хранене – например, сирене в менюто, което всъщност се предлага като имитиращ продукт.
Контрол и санкции
Производителите на сирена с повишено водно съдържание са длъжни да обозначават процентното съдържание на сухо вещество и маслеността в него. При нарушения се налагат глоби от 2000 до 4000 лв., а производството се спира до отстраняване на несъответствията. След подновяване обектите се поставят под засилен контрол.
Тенденции на пазара
Производителите стават все по-дисциплинирани, а на пазара има разнообразие от истински сирена – българско бяло саламурено със защитено наименование за произход, сирена по БДС, сирена с повишено водно съдържание и други по фирмените технологични документи. Разделението между производители на млечни продукти и имитиращи продукти става все по-ясно, което улеснява информирания избор на потребителите.
Моля, подкрепете ни.





