Реклама / Ads
7| 2595 |14.08.2024 НОВИНИ

Байдън с първи коментар за украинското нахлуване в Русия: Това "създаде истинска дилема" за Путин

.
Джо Байдън, Владимир Путин
Военното нахлуване на Украйна в Русия "създаде истинска дилема" за руския президент Владимир Путин, каза президентът Джо Байдън във вторник, добавяйки, че американските служители са в постоянен контакт с украинците относно този ход, предава Ройтерс.
 

Около 1000 украински войници нахлуха през руската граница в ранните часове на 6 август с танкове и бронирани машини. Американски служител каза късно във вторник, че целта на нахлуването на Украйна в Курска област изглежда е да принуди Русия да изтегли войски от Украйна, за да защити руската територия срещу трансграничното нападение.

 

Отговаряйки на въпроси на репортери при пристигането си в Ню Орлиънс, Байдън каза, че е бил информиран на всеки четири до пет часа през последните шест до осем дни за действията на Украйна.

 

"Това създава истинска дилема за Путин", каза той в първите си съществени коментари за операцията, която изглежда хвана руснаците неподготвени.

 

САЩ предоставиха на Украйна оръжия за милиарди долари, предназначени предимно за отбранителни цели, докато Украйна се опитва да отблъсне руската инвазия, започнала през февруари 2022 г.


През май Байдън разреши на Киев да използва доставено от САЩ оръжие срещу военни цели в Русия, които подкрепят офанзива срещу североизточния украински град Харков.

 

Белият дом каза, че Украйна не е предупредила предварително за своето нахлуване в руската Курска област. Руските сили във вторник отвърнаха на украинските войски с ракети, дронове и въздушни удари.

 

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер, говорейки пред репортери на борда на президентския самолет, каза, че Вашингтон не е участвал в операцията.

 

"Ние нямаме нищо общо с това", каза тя.

 

"Нямаме никакво участие. Ще продължим да водим разговори с украинците относно техния подход, но наистина трябва да говорим с тях", добави тя.

 

Путин каза, че според него операцията на Украйна е насочена към подобряване на преговорната позиция на Киев преди евентуални преговори и забавяне на напредването на руските сили по фронта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2238 |14.08.2024 Почти половината американци смятат, че Камала Харис е по-честна и дисциплинирана от Доналд Тръмп . 5| 2221 |14.08.2024 Президентът на КТ "Подкрепа": Дебатът в България по темата за приемането на еврото все още не се е състоял . 1| 2215 |14.08.2024 Решено: Няма да има един учебник по предмет за всеки клас . 2| 67437 |14.08.2024 Експерт: Чакат ни още по-критични ситуации на безводие и пожари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads