Реклама / Ads
13| 2586 |14.09.2024 НОВИНИ

Надеждата на Украйна за далекобойни оръжия срещу Русия - отново спряна. Байдън и Стармър не обявиха решение

.
Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом, като позволението за украински удари по руска територия беше един от основните въпроси. Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър отново изразиха подкрепа за Украйна, но не обявиха промяна в политиката.
 

Киев и в момента разполага с ракети, които имат възможност да нанасят удари на стотици километри от границата. Но западните им съюзници ограничават употребата им само на територията на Украйна.





В четвъртък Владимир Путин каза, че позволението би променило изцяло характера на конфликта и ще означава пряка намеса на НАТО във войната. На срещата във Вашингтон лидерите настояха, че думите на Путин не са променили решенията им.

 

“Има само една причина, поради която ни се налага да водим тези разговори - незаконната инвазия на Путин в Украйна. И най-бързият начин да се реши проблема очевидно е той да сложи край на това. Ние подкрепяме Украйна и за нас тази позиция е много, много важна. Днес имахме възможност да говорим не за едно конкретно решение или тактика, а за цялостната стратегия по отношение на Украйна", каза премиерът на Великобритания.

 

Надеждите на Украйна, че ще ѝ бъде разрешено да използва доставените от Запада ракети с голям обсег за нанасяне на удари дълбоко в руската територия, бяха отново отложени на 13 септември, след като лидерите на САЩ и Великобритания не направиха желаното от Киев изявление.

 

Очакванията бяха големи преди срещите между президента Джо Байдън и министър-председателя на Обединеното кралство Кир Стармър във Вашингтон, но Белият дом намали очакванията още преди двойката да е приключила разговорите.

 

"Няма промяна в становището ни относно предоставянето на възможности за удари с голям обсег на действие на Украйна, които да се използват на територията на Русия“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

 

Украйна се надяваше да получи разрешение да използва две доставени от Запада ракети с голям обсег, които вече притежава, за нанасяне на удари по военни цели като летища, разположени дълбоко в руската територия.





При наличието на забраните Киев не може ефективно да защитава украинските градове от засилващите се въздушни атаки.

 

Двете ракети са доставяните от САЩ ATACMS - свръхзвукова тактическа балистична ракета с малък обсег, и доставяната от Великобритания и Франция Storm Shadow.

 

И Storm Shadow, и ATACMS първоначално бяха предоставени на Киев при условие, че ще бъдат използвани само за поразяване на руски цели в Украйна или в окупираните от Русия части на страната.

 

Зад ограниченията стоят опасенията на Запада от ескалация на войната с Русия.

 

Тенденциите започнаха да се променят след подновяването на руската офанзива в Харковска област през май, когато САЩ и други западни съюзници облекчиха ограниченията, позволявайки на Украйна да нанася удари по цели със западни оръжия - по отбранителен начин - на територията на Русия.

 

В навечерието на срещата на Стармър и Байдън на 13 септември многобройни медийни съобщения сочеха, че двете страни може би са на път да разрешат на Киев да използва своите оръжия с голям обсег на действие, за да нанася удари по цели дълбоко в руската територия.

 

Според „Политико“ на 11 септември Байдън е трябвало да финализира подробностите по плана за премахване на някои ограничения.

 

В същия ден в. „Гардиън“ съобщи, че Обединеното кралство вече е взело частно решение да позволи на Украйна да използва доставените от Великобритания ракети Storm Shadow за удари на далечни разстояния, въпреки че по това време не беше направено публично изявление.

Надеждите, че след срещата между Байдън и Стармър ще бъде направено такова изявление, бяха разбираемо големи.

 

В разговор с репортери в Белия дом Стармър заяви, че срещата с Байдън е била „широкообхватна дискусия за стратегията“, а не процес на вземане на решение за „конкретна способност“.

 

„Имахме дълга и продуктивна дискусия по редица проблеми, включително Украйна, както може да се очаква, Близкия изток и Индо-Тихоокеанския регион, като говорихме стратегически за тактически решения“, каза той.

 

Според съобщенията Обединеното кралство вече е решило да предостави на Украйна разрешение да използва Storm Shadows за нанасяне на удари по цели дълбоко в Русия.





Белият дом заяви, че срещата между двамата лидери е свикана по искане на Великобритания, а според The New York Times (NYT) Великобритания иска изрично разрешение от Байдън, за да може да бъде представена координирана стратегия.

 

Макар Кърби да беше пределно ясен, че решение няма да бъде взето на 13 септември, той не изключи, че такова може да бъде взето в близко бъдеще.

 

Според в. „Гардиън“ Стармър е предположил, че планът ще бъде допълнително обсъден „с по-широк кръг лица“ на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец.

 

NYT съобщи, че вероятно решението за Storm Shadows ще бъде взето преди да се стигне до такова за ATACMS.

 

Макар че Украйна от месеци моли за разрешение, се разбира, че позицията на западните държави се е променила в светлината на факта, че Иран снабдява Русия с балистични ракети.

 

„Сега станахме свидетели на това действие на Русия, която се сдоби с балистични ракети от Иран, което допълнително ще засили агресията им в Украйна. Така че, ако някой предприема ескалиращи действия, това изглежда са г-н Путин и Русия“, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Лами по време на посещението си в Киев по-рано тази седмица.

 

Лами добави, че доставката на балистични ракети от Иран за Русия „ясно променя дебата“ по въпроса, тъй като позволява на Кремъл да получи „по-нататъшно проникване в Украйна“.





В отговор руският президент Владимир Путин и други руски официални лица засилиха саблената си атака, заявявайки, че този ход би означавал, че НАТО е в пряка война с Русия.

 

„Не мисля много за Владимир Путин“, заяви Байдън, когато на 13 септември бе попитан какво мисли за забележките на руския президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2247 |14.09.2024 Холера у нас за пръв път от над век насам. Има ли риск? . 14| 2525 |14.09.2024 Шаламанов: Успешните атаки на Украйна в Курск са сигнал, че сме на нов етап. Планът на Зеленски за устойчив мир набира подкрепа . 12| 2357 |14.09.2024 Терзиев: София ще има нов данък. Приниципът ще е "замърсителят плаща" . 5| 2554 |14.09.2024 Три нови жалби от ДПС на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads