Реклама / Ads
2| 2248 |14.09.2024 НОВИНИ

Холера у нас за пръв път от над век насам. Има ли риск?

.
Няма риск за обществото след случая на холера, регистриран у нас за пръв път от над един век. Мерки са взети бързо - пациентът е изолиран ден след прибирането му в България, обясняват експерти.
 

Заболяването протича тежко в редки случаи, като тогава е нужно да се вземат мерки за лечение своевременно - основният симптом е тежка диария, а рискът от инфекцията идва заради загубата на важни за организма вещества.





„Това не случайно е заболяване, характерно за страните с ниски социално-битов контрол. Все пак в България имаме канализация, която се пречиства. Така че категорично няма опасност от замърсяване на ВиК мрежата. Инфекцията се пренася със замърсена вода, но главно в страните, в които няма канализация“, каза пред bTV Ралица Йорданова, специалист по инфекциозни болести.

 

Какво е холера?

 

Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност. Предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.

 
До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви.





Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914-1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен.

Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа.

 

Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2526 |14.09.2024 Шаламанов: Успешните атаки на Украйна в Курск са сигнал, че сме на нов етап. Планът на Зеленски за устойчив мир набира подкрепа . 12| 2357 |14.09.2024 Терзиев: София ще има нов данък. Приниципът ще е "замърсителят плаща" . 5| 2558 |14.09.2024 Три нови жалби от ДПС на Доган . 2| 2672 |14.09.2024 Нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Ето какво се обсъжда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads