Реклама / Ads
4| 2840 |13.04.2023 НОВИНИ

Байдън: Разследването е ”все по-близо” до източника на изтичането на поверителни правителствени документи

.
Източник: личен архив
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че макар и да е обезпокоен от изтичането на поверителни правителствени документи, не смята, че в тях има нещо, което "да е от толкова голямо значение", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
 

За първи път Байдън коментира публично изтичането на поверителни документи на Пентагона, които бяха публикувани неотдавна в редица социални мрежи. Изглежда, че в тях подробно се описва помощта на САЩ и НАТО за Украйна и оценките на американското разузнаване по отношение на съюзниците на Вашингтон, които биха могли да доведат до обтягане на връзките с тези държави.

 

"Обезпокоен съм, че това се е случило, но не знам да има нещо, което да е от голямо значение", заяви Байдън, който днес е на посещение в Дъблин, където се срещна с ирландския си колега Майкъл Хигинс. Очаква се американският президент да се срещне и с премиера Лио Варадкар, а след това да направи и обръщение пред ирландския парламент и ще присъства на банкет в Дъблинския дворец, като въпросът за Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

 

Байдън отбеляза, че още от миналата седмица се провежда разследване по случая с изтеклите документи, в което участват разузнавателната общност и министерството на правосъдието, и че разследващите са все по-близо до източника на изтичането.

 

Няма ясни отговори за това колко документа са изтекли. Асошиейтед прес и Ройтерс съобщиха, че са прегледали около 50 документа, обозначени като "секретни" и "строго секретни", но не са проверили чрез независим източник тяхната автентичност. Според някои оценки общият брой на изтеклите документи може да е стотици, отбелязват агенциите.

 

Някои от документите може да са били променени или използвани като част от кампания за дезинформация, заявиха американски служители. В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби призова за предпазливост и заяви, че поне в няколко случая информацията е била подправена". Прессекретарят на Белият дом Карин Жан-Пиер заяви днес, че Белият дом настоява компаниите, собственици на социални платформи, да "избягват улесняването на разпространението на материали, които вредят на обществената безопасност и националната сигурност".

 

Байдън пристигна в Република Ирландия, след като вчера бе на посещение в съседна Северна Ирландия. Много хора чакаха часове наред, за да зърнат американския президент при посещенията му в градовете Карлингфорд и Дъндолк, където той разгледа един от замъците, посети местен пъб и дори произнесе кратко слово там. По улиците на Дъндолк бяха разлепени снимки на американския президент, а на витрините на магазините имаше приветствени надписи.

 

По време на речта си в претъпкания с хора пъб Байдън заяви, че предците му са емигрирали в САЩ, за да избегнат глада, но добави, че "когато си тук, се чудиш защо някой би искал да си тръгне", предаде БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3189 |31.03.2023 Столична община проговори за евро разследването на ремонта на жълтите павета . 14| 3081 |31.03.2023 Европрокуратурата погна ремонтите в София, разследването е за корупция и злоупотреба със средства . 5| 3221 |31.03.2023 Адвокатът по делото „Семерджиев”: При разследването има пропуск . 4| 2995 |25.03.2023 Байдън: Значението на руско-китайското сътрудничество се преувеличава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads