Реклама / Ads
8| 2821 |09.05.2023 НОВИНИ

Байдън ще направи историческо посещение в Папуа-Нова Гвинея

.
Източник: личен архив
Джо Байдън ще бъде първият действащ американски президент, който ще посети Папуа-Нова Гвинея този месец, предаде Ройтерс. Посещението е веднага след края на срещата на страните от групата Г-7 в Япония, като по този начин ще се изтъкнат усилията на президентската администрация в Тихоокеанския регион, които имат за цел противопоставяне на Китай.
 

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън ще се срещне с министър-председателя на Папуа-Нова Гвинея Джеймс Марапе и с други държавни лидери, присъстващи на Форума на тихоокеанските острови (междуправителствена организация, имаща за цел подпомагане на сътрудничеството между независимите държави и зависимите територии в Тихия океан - бел. ред.). 

 

"Лидерите ще обсъдят начини за задълбочаване на сътрудничеството при посрещането на критични за региона предизвикателства, както помежду си, така и със Съединените щати, като например борбата с климатичните промени, защитата на световния океан и устойчивия икономически ръст", каза Карин Жан-Пиер. 

 

Очаква се Байдън да пристигне в Порт Морсби, столицата на Папуа-Нова Гвинея, на 22 май. Това ще бъде първото посещение на действащ американски президент в богатата на ресурси, но силно изостанала страна, с население от 9,4 милиона души. 

 

Страната е "ухажвана" както от Китай, така и от САЩ и съюзниците им, тъй като премиерът Марапе се опитва да задсили чуждестранните инвестиции. Китайският президент Си Цзинпин посети страната през 2018 г. Вашингтон работи още по-усилено, за да се бори срещу нарастващото влияние на Пекин в региона, след като Китай сключи пакт за сигурност със Соломоновите острови миналата година. Страната обаче се провали в опитите си да сключи по-широкообхватни споразумения по сигурността и търговията с други 10 държави от региона. Китай и Австралия са основните донори на хуманитарна помощ и главните инвеститори в инфраструктурата. 

 

Папуа-Нова Гвинея преговаря за сключване на договори по сигурността със САЩ, а Марапе беше поканен на официална визита в Пекин тази година. 

 

Осемнадесетте държави и територии от Форума на тихоокеанските острови са с обща площ от приблизително 30 милиона квадратни километра. Лидерите им определят климатичните промени като най-голямата заплаха за сигурността им, на фона на все по-разрушителните циклони и повишаването на нивото на Световния океан. 

 

Освен в Папуа-Нова Гвинея, Байдън ще посети и Австралия, където ще присъства на срещата на върха на Четиристранния диалог по сигурността, включващ САЩ, Австралия, Япония и Индия, която ще се проведе в Сидни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6805 |06.05.2023 Съдът на ЕС направи на пух и прах Закона за ДДС . 3| 2554 |05.05.2023 Броят на децата в Япония дълбае историческо дъно . 3| 2634 |04.05.2023 Тръмп уверен в победата си, подигра се на Байдън и го нарече ”некомпетентна личност” . 15| 2769 |03.05.2023 Украйна направила опит да атакува Путин с дрон /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads