Реклама / Ads
0| 2306 |06.08.2024 НОВИНИ

Байдън се срещна с висшия екип по национална сигурност, растат опасенията за Близкия изток

.
Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с висшия си екип по национална сигурност заради опасенията от ответна атака на Иран срещу Израел.
 

В изявление, публикувано след брифинга, Джо Байдън заяви:

 

„Получихме актуална информация за заплахите, които представляват Иран и неговите пълномощници, за дипломатическите усилия за деескалация на регионалното напрежение и за подготовката за подкрепа на Израел, ако той бъде нападнат отново“. 





По време на брифинга американският президент е бил уведомен, че времето и естеството на иранската атака остават неясни, пише Би Би Си, като цитира новинарския сайт Axios.

 

Съобщава се, че ден по-рано държавният секретар Антъни Блинкен е казал на колегите си от Г-7, че Иран и Хизбула могат да нападнат Израел в рамките на 24 до 48 часа.


По думите му служителите са ангажирани в интензивна дипломация с много просто послание: „Всички страни трябва да се въздържат от ескалация“.


„Ескалацията не е в интерес на никого. Тя ще доведе само до повече конфликти, повече насилие и повече несигурност. Спешно всички страни да направят правилния избор в следващите часове и дни“, допълни той.

 

Блинкен отбеляза още, прекратяването на огъня ще „отключи възможности за по-трайно спокойствие не само в самата Газа, но и в други райони, където конфликтът може да се разпространи“.

 
В съвместно изявление на Г-7 също се изразява „дълбока загриженост от повишеното ниво на напрежение в Близкия изток, което заплашва да разпали по-широк конфликт в региона“.

 

„Нито една страна или народ не може да спечели от по-нататъшна ескалация в Близкия изток“, се казва в него.


След срещата с екипа по националната сигурност Джо Байдън добави, че се предприемат стъпки за отговор на нападения срещу американски сили „по начин и на място, избрани от нас“.

 

В понеделник няколко американски служители бяха ранени при предполагаема ракетна атака срещу американска военна база в Ирак.





Напрежението в Близкия изток се повиши през последната седмица след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, за което Иран обвини Израел и обеща „сурово“ отмъщение. Израел не е поел отговорност за убийството.

 

Според американски медии държавният секретар е предупредил колегите си от Г-7, че Иран и „Хизбула“ може да атакуват Израел още днес
Няколко дни по-рано висшият военен командир от Хизбула Фуад Шукр също беше убит при израелски въздушен удар в предградие на ливанската столица Бейрут. Четирима други, включително две деца, също бяха убити.

 
Смята се, че това е отговор на Тел Авив за удара на 27 юли, при който 12 деца и тийнейджъри бяха убити в окупираните от Израел Голански възвишения.  Израел обвини Хизбула, че е извършила удара, въпреки че тя отрече да е замесена.

 

След убийствата в Ливан и Иран КСИР заяви, че Израел ще получи „сурово наказание в подходящото време, на подходящото място и по подходящия начин“, а лидерът на Хизбула Хасан Насрала заяви, че конфликтът е навлязъл в „нова фаза“.


Това е най-близкият момент до ескалация на конфликта от април насам, когато Иран изстреля около 300 безпилотни самолета и ракети по Израел в отговор на израелския удар по иранското консулство в Сирия, при който загинаха няколко висши военни командири.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2383 |06.08.2024 Камала Харис си осигури официално номинацията за кандидат-президент. Избра бивш военен за вице . 23| 3899 |06.08.2024 Мария Габриел ще става зам. генерален секретар на НАТО? . 1| 2301 |06.08.2024 Комисията по отбрана подкрепи придобиването на доказали се в Украйна зенитно-ракетни комплекси . 6| 2498 |06.08.2024 От ПП обсъждат свалянето на Рая Назарян от шефския пост в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads