Реклама / Ads
0| 5042 |19.05.2020 НОВИНИ

Българи и гърци ще пътуват свободно от 1 юни. Ще попълват ”семпла” декларация

.
Бойко Борисов
Пътуванията от България до Гърция - напълно свободни от 1 юни. За това е успял да се договори премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководителите на Сърбия, Гърция, Румъния.
 

Обсъждаха се облекчения на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19. Идеята е граждани на тези държави да пътуват свободно във всяка една от четирите страни, без да се налага двуседмична карантина.

 

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората. Ще се попълват трите имена и "нямам симптоми" и "запознат съм с епидемичната обстановка".

 

"Декларациите са малко като тези на КПП-тата, за да има телефон за контакт на лицето,, което е влязло у нас. Да могат да го намерят. Това е начин за контакт - да, малко утежняващо е, но е много по-добре от това да държим под 14 дневна карантина хората", заяви още премиерът.

 

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента, каза Борисов.

 

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още премиерът.

 

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

 

"Най-важното е сега да излезем от рецесията, която коронавируса ни доведе. Най-важното е в момента всяко работно място, всеки лев, евро, долар да бъде докаран в държавата и хората да работят и да си получават заплатата. Колко заеми ще вземем? Нали пак ще ги връщаме, по-добре да се стегнем и да излезем от платото", каза още Борисов.

 

"В България няма ненаказано добро. Ние сме единствената държава, в която няма одобрен жив политик. Почваме да тачим българите, когато ги обесят. Д-р Мутафчийски - това е най точната дума за него. Не професор, не генерал. Направил е стотици хиляди операции, спасил е маса народ. Включи се. Обедини щаба. Всички поздравиха България как добре се е справила. Няма да се очудя и да ни осъдят за това. Освен едно човешко "Благодаря"... Мутафчийски не заслужава да го вкараме в затвора", отговори Борисов на въпрос какво е мнението му относно крайното изказване на началника на НОЩ миналата седмица.

 

Припомняме, че тогава той изрази очакването си "много хора да измрат". Журналистическият върпос бе в контекста на вероятното подвеждане под съдебна отговорност на австрийския канцлер Курс, който вся страх с изказванията си у народа и бе широко критикуван от опозиционните политици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4976 |17.05.2020 Ще отстъпи ли България пред ЕС относно родните стоки в магазините? . 1| 5390 |16.05.2020 МВнР: Без карантина за българите, които искат да се лекуват в Турция . 11| 7102 |15.05.2020 Македонски медии: Ако ние сме българи, вие сте гърци . 0| 12886 |18.05.2020 Зайкова: България - единствената страна в цял свят, която в пандемия не помогна на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads