Реклама / Ads
5| 2465 |26.07.2024 НОВИНИ

Българи задържани за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж. Френски медии: "Русия плаща на българи за антисемитизъм"

.
Български граждани са задържани по подозрение, че са осквернили Мемориала на Холокоста в Париж, съобщиха от ДАНС. Това се е случило на 25 юли.
 

Двамата български граждани са задържани на територията на страната. Оскверняването на Мемориала се е случило на 14 май 2024 г. Трети български гражданин, член на групата, е задържан на територията на държава-членка на ЕС.





Предприетите действия са в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 19.07.2024 г. от френските власти във връзка с водено от тях наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица, по етнически, расови и други подбуди.


Известно е, че задържаните лица гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология.
 

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците във вандалските действия в Париж.

 

Оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж е само едно от редицата подобни престъпления във Франция през последните месеци. С наближаването на Олимпийските игри, чието официално откриване е довечера, подобни действия зачестиха.

 

Франция разследва дали графитите, изрисувани на стената на мемориала на Холокоста в Париж, са дестабилизираща операция, координирана от Русия, съобщиха тогава френските медии.

 

Френската обществена телевизия France Info заяви, че източник, запознат с разследването, е потвърдил тази седмица, че видеонаблюдението на мемориала на Холокоста е записало две фигури, пристигнали около 3 ч. сутринта със спрейове и шаблони, както и още двама или трима души, които може да са участвали. Съобщава се, че те бързо са били идентифицирани по информация от мобилните телефони.





Всички те са били българи и са напуснали Париж с автобус за Брюксел по-късно същата сутрин, непосредствено след като са изрисували графитите със спрей, съобщи France Info, потвърждавайки по-ранно съобщение в сатиричния седмичник Canard Enchaîné.

 

Разследващите сега обмислят дали червените графити са били поръчани от руските служби за сигурност и може да са следвали подобен модел като този, за който се подозираше при друга кампания с графити миналата есен, когато звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху сгради в Париж и околностите му, което предизвика подобен шок и опасения за антисемитизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2317 |26.07.2024 Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София, бил по-ощетен при броенето от Григорова . 1| 2794 |26.07.2024 За първи път: ЕС изпрати на Украйна транш от замразените руски активи . 5| 2391 |26.07.2024 "Като се къпете в Черно море в България, знайте - плувате и сред сълзите на милиони украинци" . 1| 2176 |26.07.2024 Връщат евакуираните от Елин Пелин по домовете им. Главният секретар на МВР подал сигнала за BG-ALERT

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads