Реклама / Ads

0| 2442 |17.03.2022 НОВИНИ

България дава 15 млн. лв. за неделните училища в чужбина

.
Източник: БГНЕС
Близо 15 млн. лв. са предвидени за финансиране на 257 български неделни училища зад граница през учебната 2022-2023 година. Обновеният списък на учебните заведения в чужбина беше утвърден от министъра на образованието на науката по предложение на Междуведомствена комисия.

В него за първи път влизат 16 неделни училища, които досега са били подпомагани от България само за отделни проекти. От тях 14 са в Европа. Повечето са във Великобритания, Италия, Германия, Франция и Гърция. Българско училище с три подразделения ще обучава деца на Канарските острови в Испания – Тенерифе, Гран Канария и Лансароте. В Ротердам (Нидерландия) също четат и пишат на български език. В Северна Америка ще се финансират две допълнителни училища – в САЩ и Канада.

 

По желание на Асоциацията за интеграция и благосъстояние „Балкан-Мадрид“ от списъка са отпаднали две училища в Испания - Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ във Фуенлабрада и Първа българска неделна гимназия „Йордан Йовков“ в Мадрид. Техните ученици ще продължат обучението си в други училища на организацията.

 

През тази учебна година зад граница работят общо 373 български неделни училища. От тях 243 се подпомагат дългосрочно от държавата. Други 130 се финансират частично по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. Програмата подкрепя отделни проекти, свързани с популяризиране на езика, историята и културата на България, пишат от МОН.

 

В 43 държави на шест континента се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст, ученици от I до XII клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата и младежите в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

 

МОН подпомага организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, обучението на по-големите ученици по български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, както и дейности, свързани със съхраняване на българския фолклор и култура. В програмите на МОН са включени обучения на учителите от неделните училища, партньорства между тях и създаване на електронни материали за работа от разстояние.

 

За първи път през тази година се предвижда да се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни материали за тях.

 

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка. С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има възможност висши училища да зачитат оценката от сертификата с минимално ниво В2 като балообразуваща за отделни специалности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2660 |17.03.2022 Бивши военни министри: Не можем да си позволим да даваме военна помощ, трябва да искаме такава . 0| 3813 |17.03.2022 BBC: Лойд Остин ще иска от България ПВО за Украйна . 0| 2841 |16.03.2022 Проф. Кънчев: България има неясна позиция. Искаме да кажем, че сме в НАТО, но не сме чак толкова в НАТО... . 0| 2548 |16.03.2022 Благовест Белев, ПП: България ще окаже хуманитарна помощ на Украйна и това е достатъчно
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ