Реклама / Ads
0| 2789 |07.09.2022 НОВИНИ

България дава на Азербайджан ток срещу газ

.
Баку
Проучват се нови сфери за засилване на търговско-икономическите отношения между България и Азербайджан. Днес министърът на икономиката и индустрията на България Никола Стоянов проведе в Баку срещи с министъра на икономиката Микаил Джаббаров и министъра на отбранителната индустрия Мадат Гулиев. България и Азербайджан могат да стартират обмен на електрическа енергия срещу газ.
 

Това бе обсъдено по време на срещата между министър Стоянов с министъра на икономиката Микаил Джаббаров. Обърнато бе внимание, че България е един от големите производители на електрическа енергия в региона, докато преобладаващата част от мощностите на Азербайджан работят изцяло на газ. В случай, че страната ни може да гарантира количества електрическа енергия, Азербайджан може да се ангажира освободения обем газ да бъде пренасочен към България. „Това е още една възможност за диверсификация на страната ни, особено на прага на зимния сезон“, коментира Никола Стоянов.


Стоянов посочи, че за нашата страна е важно насърчаването на износа на български стоки, утвърдени на международните пазари изделия от областите на машиностроенето, електротехниката, електрониката, оборудване за хранително-вкусовата промишленост и др. Двете страни ще си партнират за подобряване на транспортната свързаност между тях, а България ще предостави списък от приоритетни области, в които имаме интерес за по-осезаемо присъствие на азербайджанския пазар, пише още Economy.bg.


Ще бъдат проучени и възможностите за възстановяването на директната самолетна линия между Баку и София. До пандемията, въздушната връзка е показвала все по-добри резултати, но след разпространението на Ковид-19 е спряла да функционира.


Джаббаров подчерта, че страната им полага целенасочени усилия за развитие на туристическия си сектор и подобряването на транспортната свързаност е от първостепенно значение. Българският министър подкрепи мнението, че по-улеснено пътуване ще е предпоставка за увеличаване както на туристопотока, така и на бизнес връзките между двете страни.


През 2021 двустранният стокообмен между България и Азербайджан възлиза на 97.3 млн. щ. долара, като е нараснал с близо 450%, спрямо 2020 г. Българският износ за Азербайджан възлиза на близо 30 млн. щ. долара, като бележи ръст от над 35%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15431 |07.09.2022 Хаджигенов и Бабикян: Кой унижи България с покана към Митрофанова на Съединението в Пловдив? . 0| 3991 |07.09.2022 ETUC: България сред 16 страни в ЕС, в които минималната заплата не стига за сметките за ток . 0| 2674 |07.09.2022 Прекратяване на Договора с България би било пагубно, категоричен е Пендаровски . 0| 2999 |07.09.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: България – енергиен център, но и „плацдарм“ за руската енергийна война срещу Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads