Реклама / Ads
38| 5371 |26.02.2009 НОВИНИ

В България има корупция, но няма свободно слово, пише в американски доклад

.
В частта за свободата на медиите в доклада на Държавния департамент се припомня за нападението срещу главния редактор на сайта "Фрогнюз" Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев.

Българското законодателство предвижда наказания за прояви на корупция сред български държавни служители, но правителството не съумя да приложи това законодателство ефективно. Това заключение се съдържа в Годишния доклад за правата на човека на американския Държавен департамент, съобщава БНР.

В раздела за България на документа се отбелязва, че българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност или корупцията и че български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано. Припомня се, че през изминалата година ЕС остро критикува правителството за злоупотреби с европейските фондове. След негативен доклад на ЕС през юни и блокирането на 486 милиона евро от предприсъединителната помощ за България на 23 юли, правителството прие план в 80 точки, за да отговори на страховете на ЕС, че се е провалило в разследването на лошото управление на средствата от европейските фондове, се припомня в доклада.

В частта на доклада, посветена на проявите на корупцията сред властта в България, се цитира делото срещу източване на пари по САПАРД, от т.нар. група "Николов". Припомня се също спонсорирането на ключови български политици от бизнесмени, за които съмнения по отношение на спазване на законите.

В доклада на Държавния департамент се припомня и присъдата от година и половина заради злоупотреби с властта на Иван Иванов, бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност към МВР. Цитира се и делото срещу Румен Петков за това, че е огласил името на агент на ДАНС.

В частта за свободата на медиите в доклада на Държавния департамент се припомня за нападението срещу главния редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев. Отчита се, че няма напредък и по разследването за взрива в апартамента на журналиста Васил Иванов.

В раздела за трафик на хора се припомня, че България остава отправна точка или транзитен път за трафик на хора. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5350 |24.02.2009 България - стабилна, а-ха да цъфне . 44| 5259 |20.02.2009 Холандски политик поиска България да бъде изхвърлена от ЕС . 12| 4971 |20.02.2009 EС погва България заради орязани права на чужди адвокати . 2| 4932 |19.02.2009 България е на 64-то място сред страните за най- добър живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads