Реклама / Ads
30| 5527 |24.02.2009 НОВИНИ

България - стабилна, а-ха да цъфне

.
Въпреки увеличението на безработицата, страната ни била една от малкото държави, които има бюджетен излишък, а оттам и голяма стабилност, разведри ни социалният министър Масларова.
 

 

В края на 2008 година се наблюдава постепенно покачване на безработицата, обяви по БТВ социалният министър Емилия Масларова. За последното тримесечие имало прогнози за 100 хил. души, които ще отидат на пазара на труда, но всъщност се наблюдавала твърде висока реализация на безработните. Най-засегни били шивашката индустрия, строителството и туризма. За очаквания спад в туристическия бизнес през това лято Масларова коментира, че от туристическия бранш сами виждали, че трябва да повишат качеството на услугите си. България имала много добра база, но в областта на услугите имало какво да се желае.

Вчера беше оповестена средната работна заплата за последното тримесечие на 2008, която е била 580. Все още над 25 % от доходите се криели като сиви, а хората щели да искат да излязат от тази ситуация. Масларова напомни, че в държавния сектор било прието постановление, с което се ограничава Фонд „Работна заплата”. На някои работодатели щяло да се предложи намалено работно време. Социалният министър призна, че повече 20 години пазарът е бил неглижиран.

Все още обаче България била една от малкото държави, които има бюджетен излишък, а оттам и голяма стабилност.

По повод предстоящите избори Масларова добави, че винаги е считала, че политиката е терен за компромиси, а що се отнася до коалициите след изборите, за тях думата имали само избирателите. Бойко Борисов произхождал от там, откъдето произхождала и лявата партия, затова Масларова не можела да си го представи в крайно дясно. И по-рано по чисто идеологически произход никой не можел да си представи, че БСП и НДСВ ще работят заедно, добави тя във връзка с евентуалната коалиция между ГЕРБ и БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5412 |20.02.2009 Холандски политик поиска България да бъде изхвърлена от ЕС . 12| 5127 |20.02.2009 EС погва България заради орязани права на чужди адвокати . 2| 5077 |19.02.2009 България е на 64-то място сред страните за най- добър живот . 28| 5899 |18.02.2009 Извънредни мерки срещу България от ЕС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads