Реклама / Ads
0| 3842 |15.05.2022 НОВИНИ

България изгуби големия илюзионист Астор

.
На 78 годишна възраст почина големият български илюзионист Астор. Новината съобщи в социалната мрежа неговият близък приятел Игор Марковски. По негова информация през последните месеци магът е имал здравословни проблеми.
 

„... за съжаление това не е поредната илюзия на АСТОР... Сбогом, Астор!“, написа Марковски във Фейсбук.

 

 

Антраник Шаварш Арабаджиян, по-известен под артистичния си псевдоним Астор, е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.

 

Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил.

 

На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

 

В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити.

 

Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.

 

Също така е собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

 

През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“.

 

„Съвсем спокойно мога да кажа, че ако приемем, че имам някакъв успех, той се дължи на голямата ми любов към магията. То не е само умението, а трите точки - сърцето, мозъка и ръцете. Когато са в комбина - става страшно“, споделя Астор през 2010 в биографичния филм „Има магия“, излъчен по БНТ.

 

Приятели и почитатели на големия маг си взимат последно сбогом в социалните мрежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17657 |15.05.2022 Пламен Данаилов разкри защо Русия „врътна кранчето“ само на България и Полша . 0| 3273 |15.05.2022 Вучич: Петков ми обеща България да не създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия . 0| 3400 |15.05.2022 „Булгартрансгаз“: Няма да спираме транзита на руски газ. България преговаря с Турция за алтернативно трасе . 0| 3084 |15.05.2022 Стоичков спази традицията и окуражи ЦСКА преди големия мач с Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads