Реклама / Ads
0| 3280 |01.02.2023 НОВИНИ

България излезе от две международни банки

.
Депутатите приеха на второ гласуване законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество. Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласуваха със 105 гласа ”За”, 37 гласа ”против”, без въздържали се.

Единствено депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев призова народните представители да преосмислят решението си България да излезе от двете международни банки и доколко релевантно и добро ще е то за страната ни.


В законопроекта се денонсира прекратяването на членството на Република България в МИБ и МБИС следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите, и в съответствие с относимите вътрешноправни процедури. Процедурата по прекратяване членството на Република България в МИБ и МБИС изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции. Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително.


Полша, Чехия, Словакия и Румъния вече са денонсирали Споразумението за учредяване на МБИС, а Чехия, Словакия и Румъния са денонсирали Споразумението за основаването на МИБ, като датата, от която денонсирането влиза в сила, е шест месеца от датата на постъпване на официалните уведомления в двете финансови институции. В тази връзка, в края на януари 2023 г. Полша, Чехия и Словакия окончателно ще прекратят членството си в МБИС, а Чехия и Словакия в МИБ. До края на юни 2023 г. се очаква и Румъния да прекрати членството си в двете банки.


Към настоящия момент не са ясни конкретните финансови условия, при които държавите, заявили официално намерението си за оттегляне от МИБ и МБИС, ще прекратят членството си в двете институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3112 |01.02.2023 Украинската посланичка в България направи вуду кукла на Путин . 0| 2725 |01.02.2023 БАТ България с поредно престижно отличие . 1| 2869 |01.02.2023 Проф. Пламен Павлов: Неглижирането на 1 февруари 1945 е опасно за демократичното бъдеще на България . 2| 2694 |01.02.2023 Калина Константинова: Искаме да спечелим изборите и да представим програма, за да променим България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads