Реклама / Ads
8| 3215 |26.11.2021 НОВИНИ

България излиза от тъмночервената зона утре

.
д-р Стойчо Кацаров
Вероятно утре България излиза от тъмночервената зона. Епидемичната ситуация в страната се подобрява по всички показатели. Намалява броят на новозаразените и хоспитализираните. Отчита се и спад по отношение на смъртността, стана ясно от брифинг на здравните власти днес.
 

В нов цикъл на извънредна епидемична обстановка влизаме от 1 декември, посочи министър Стойчо Кацаров. Тя ще продължи 4 месеца и могат да бъдат издадени някои нови заповеди. Някои от тях ще са свързани с учебния процес. Могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед.

 

Още 1 милион щадящи теста за коронавирус са предоставени на Министерството на образованието. Има обществена поръчка за още 2.5 милиона теста, което ще бъде достатъчно за учениците до края на учебната година.

 

Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл. Според проф. Мира Кожухарова все още високият брой на смъртните случаи се дължи на отказ от имунизация срещу COVID-19.

 

“Успяхме да пречупим тази вълна, на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, както и на медиците в болниците, които помагаха на нуждаещите си”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

 

От 1 декември се удължава срокът, в който човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат,  може да се освободи от карантина. От 24 часа, той става 72 часа.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

 

Кацаров посочи още, че здравните власти работят заедно с МВР срещу разпространението на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19.

 

Предстои на територията на страната да бъде разрешено и децата от 5 до 11 г. да могат да се ваксинират срещу COVID-19, след като Европейската агенция по лекарствата е дала становище, че това е безопасно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3322 |25.11.2021 Изграждат интермодален хъб на границата между България и Сърбия . 5| 2981 |25.11.2021 Министър Денков: Обективният проблем е, че тестове в България няма, парите са налице . 3| 3077 |25.11.2021 Президентът Радев: България е поставила ясни въпроси пред Скопие, очаква отговори . 4| 2970 |25.11.2021 Спада 14-дневната заболяемост от COVID-19. България излиза от четвъртата вълна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads