Реклама / Ads
18| 3493 |03.09.2021 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Принудени сме да вземем мерки

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
„На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред БТВ.
 

„Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи“, категоричен е Кацаров.

 

Той уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство.

 

Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпадане ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

 

„Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, каза Кацаров.


„Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии – за служителите в старческите домове и тези в лечебните заведения“, каза Кацаров.

По думите му това не означава задължителна ваксинация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с редовно тестване или сертификат за преболедуване или ваксинация.

Допълнителните пари за служители на първа линия

 

Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива.

 

„Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето й са допуснати някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници, но ще се направят корекции“, каза Кацаров.

 

„Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент“, даде пример Кацаров.

 

Стойчо Кацаров обяви, че е  възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

 

„Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров.

 

В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана масово.

„Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата“, каза Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3818 |02.09.2021 Кацаров: Ваксинацията почти 100 % предпазва от тежко протичане на заболяването и смърт . 3| 3304 |02.09.2021 Кацаров: Чакаме становище на ЕАЛ за третата доза ваксина . 2| 3254 |27.08.2021 Министър Кацаров: Пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки . 15| 4120 |26.08.2021 Кантарджиев хвърли камък по Кацаров: Говориш срещу ваксините – ставаш известен политик, може и служебен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads