Реклама / Ads
3| 3283 |18.10.2021 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Не се налага пълно затваряне и забрана на плановия прием

.
Д-р Стойчо Кацаров
Не се налага пълно затваряне. Правим всичко, за да не се стигне до забрана на плановия прием. Забраната на плановите операции е крайна мярка. Тя се налага в последният възможен момент, когато всички други мерки са изчерпани. Това каза по НТВ здравният министър д-р Стойчо Кацаров.
 

Преценката дали един болен да е в болница или вкъщи, се прави винаги, дори всички легла в болницата да са свободни. Няма да се стигне до това болни да се връщат, защото няма легла. Чух за един случай, ще го проверим днес. Координацията на настаняване на пациенти се извършва от директора на РЗИ и директора на „Спешна помощ“. Ще разговарям с тях и ще разберем дали те имат нужда от помощ.

 

Капацитетът на столичните болници не е изчерпан, проблем вероятно има в координация. Не мога да кажа в коя болница колко легла има свободни, но в този момент има. Не трябва да се обикаля с линейки. Има единичен случай. Надявам се това да не се случва в бъдеще. Постъпването в болница не е решение. За последната година в болница са постъпили малко над 150 000 души, като над 20 000 души са починали. Това е сериозно заболяване и не бива да се подценяваме. Единствената възможност за спасение е ваксинацията. Лекарства имаме. Подготвил съм внос на неразрешен продукт, който да се включи в лечението на болните.

 

1400 лева е цената на клиничната пътека, по която се лекуват болните с коронавирус. Тази цената се определя от НЗОК и БЛС. Това е усреднена цена. Болниците не затъват финансово заради лечение на ковид.

 

Зелен сертификат означава ваксиниран, преболедувал или тест за последните 24 часа. За децата това не важи. Днес ще се разгледа въпроса за въвеждането му. Не съжалявам за никое решение, което сме взели. Апелирам към хората да спазват правилата, да съдействат на контролните органи. Ако ние всички не участваме в този процес, то няма да имаме успех. Държавата не изисква да се влиза в държавните институции със зелен сертификат.

 

Милиони са отишли за тестове. Цената за писиар е 60 лева. Тази цена е пазарна. Нашият закон и писан така, че цената да се определя от преговори. В нито един момент нямам усещане, че изпускаме контрол. Призовавам политическите партии към коректност. Животът е по-важен от политиката. Водещо за решенията е мнението на експертите. Ваксината пази на 100 процента от тежко протичане на заболяването. Без помощ на гражданите, контрол няма как да стане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3588 |17.10.2021 Георги Гьоков, БСП: Можем да преведем страната през кризата, налагайки категорично социалния вектор . 7| 2950 |15.10.2021 Кацаров: Пълен локдаун засега не се налага . 17| 3323 |14.10.2021 Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила, на всеки човек пъдар ли да сложим? . 5| 3376 |13.10.2021 Кацаров: Училищата ще затворят последни. Тежко болните ще се лекуват с монохронални антитела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads