Реклама / Ads
0| 2842 |09.08.2022 НОВИНИ

Д-р Асен Меджидиев: Другата седмица вярваме, че още повече ще се разхлабят мерките срещу Ковид

.
Поставили сме си цел да създадем комфорт в здравната система и справяне с вълната от ковид. Също така подготвяне на системата към нова вълна. Почти съм убеден, че дори и да има такава, тя няма да е с тежестта на предходните. Това каза по БТВ здравният министър Асен Меджидиев. Той допълни:
 

Денонощно работим за подготовка на лечебните заведение за евентуален прием на болни. Да не мислят хората за този проблем. Той е наш ангажимент. От новия кабинет денонощно следим ситуацията. Всяка сутрин в 9 часа получавам информация от Спешна помощ дали има върнат пациент. 


Реших да събирам екипа от специалисти в моя кабинет. И да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат. Леко влизаме в низходяща част на заболяването. Има 2, 5 процента заетост на интензивните легла. Премахване маските в обществени места и закрити помещения. Всяка седмица тези експерти ще се събират. Другата седмица вярваме, че още повече ще се разхлабят мерките, за да не страда бизнеса и цялата държава. Подсигурили се варианта да реагираме, ако се наложи. 


От утре даваме възможност на хората където пожелаят да се ваксинират. От понеделник се пуска електронно направление на личните лекари за безплатни тестове. Съвместно с кметовете, РЗИ-та стартираме от утре максимално да подсигурим населението с възможност да се ваксинират. В някои европейски държави въобще премахнаха карантината, но процентът на ваксинираните и висок. Затова не можем да си го позволим. Ако платото тръгне низходящо да свалим дните на карантината, особено за ваксинираните на 5 дни. За неваксинираните ще е 7 дни. Идеята е да разтоварим максимално хората. 


Възстановяват се парите за ваксинация, за да може повече хора да се ваксинират. Избягваме риска от следващи вълни. може да се коментира за увеличение на клиничните пътеки за местата, където се лекуват хора с ковид. Нашата система може в някои сектори да не е най-добрата, но ние имаме най-добрите лекари в Европа.

 

Ще има разположени екипи на Спешна помощ в 4 точки в София, за да се намали времето на пристигане на екипа. Нямам намерение да сменям директори на болници, които си изпълняват задълженията. С проф. Сербезова си предадохме много добре работата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2876 |09.08.2022 Екатерина Асенова е новият шеф на Инспекцията по труда . 0| 2727 |08.08.2022 Министър Асен Меджидиев определи ресорите на заместник-министрите на здравеопазването . 0| 2940 |05.08.2022 Проф. Асен Балтов се върна на работа в ”Пирогов” . 0| 2799 |02.08.2022 Министърът на здравеопазването прие поста от проф. Асена Сербезова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads