Реклама / Ads
8| 2998 |17.05.2021 НОВИНИ

Промяна: Приоритетна ваксинация за възрастните и хронично болните

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив българските граждани да се ваксинират.
 

„80% от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Напомням отново на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравноосигурени, или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките! Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете! Създали сме необходимата организация! Ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме“, заявява той.

 

„Час по-скоро всички искаме ограничителните мерки да отпаднат и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, казва ресорният министър.

 

Той припомня, че страната ни се намира на последно място в ЕС по имунизиране срещу вируса, въпреки че са поставени над 1 млн. дози.

 

„Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко“, добавя д-р Кацаров.

 

От нова заповед на здравното ведомство става ясно, че от утре общопрактикуващите лекари ще получават Covid ваксини от логистични пунктове.

 

От понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

 

„В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря“, се казва в съобщението.

 

От петък до неделя, включително, ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

 

Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.

 

Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове, а не от РЗИ. Регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

 

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2914 |15.05.2021 Зелени коридори за ваксинация ще има в три болници в София . 8| 2797 |13.05.2021 Първенци сме по нежелание за ваксинация . 4| 2872 |13.05.2021 Разширяват зелените коридори за ваксинация в столицата . 4| 3673 |13.05.2021 28 случая на сериозни тромбози след ваксинация с “Янсен” в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads