Реклама / Ads
4| 11930 |10.09.2021 НОВИНИ

Кацаров: Щях да изкарам лежерен мандат, ако правителството на Борисов не ми беше оставило почти съсипана здравна система

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Щях да изкарам един много лежерен мандат като министър, ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило една почти съсипана здравна система, тежко дебалансирана във всичките й сфери и ако не беше объркало ваксинацията от самото начало. Това каза за предаването „Лице в лице“ по bTV служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
 

„В първите няколко месеца страната беше оставена без ваксини заради грешна преценка при договарянето на ваксини. Вместо едните, те договориха други, които не пристигнаха. Когато пристигнаха ваксините с най-голямо количество („Астра Зенека“) лично премиерът излезе и ги забрани. След това отмениха тази забрана. От тогава досега никой не иска да се ваксинира с „Астра Зенека“. Имаме договорени 4,5 млн. ваксини. Най-голямата грешка, която допуснаха, е с възрастните хора. 86% от починалите от коронавирус са над 60-годишна възраст. Във ваксинационния план на Борисов те бяха поставени в IV-та група“, припомни той и отбеляза, че възрастните хора са били приоритет във всички останали страни.

 

„Не беше проведена никаква информационна кампания. Допусна се да се създадат настроения срещу ваксините. Това днес много трудно може да се преодолее“, посочи министърът. За обвиненията, че именно той насажда колебания за ваксините сред обществото, Кацаров отговори: „Аз съм лекар. Няма как един лекар да е антиваксър. Това, което говорят, е чиста пропаганда“.

 

„За петте месеца на управление на COVID-кризата от ТЕРБ са поставени общо 900 000 ваксини. За трите месеца на служебното правителство са поставени 1 млн. и 300 хил. ваксини. Не съм забавил аз ваксинацията. Направих всичко възможно да я ускоря и да дам предимство на възрастните. Това беше и първата ми заповед“, отчете той. Министърът не може да си обясни нежеланието на хората да се ваксинират.

 

„На този етап няма да допуснем трета доза ваксина“, добави министърът.

 

„Ако бяхме ваксинирали 60-70% от населението нямаше да приложа нито една ограничителна мярка. В тази ситуация ме притеснява броя на заетите интензивни легла. Нямаме друг инструмент за борба с вируса, освен ваксините“, подчерта той.

 

Мерките и протестите

 

„Мерките, които действат сега, не са тежки. Те са много добре премислени и са насочени, там където е най-големият епидемичен риск. Ако се спазват, след няколко седмици ще можем да ги облекчим, ако не се спазват – ще се наложи да ги затегнем“, обясни той. Според него протестиращите бизнеси са свързани с ГЕРБ и на това се дължи недоволството им.

 

Проверката на Александровска болница

 

„Ангелов да внимава като се качва по стълбите, защото на лъжата краката са къси. Не става въпрос за лични отношения при проверката на Александровска болница, защото съпругата ми работи там. Ангелов никога не е бил работодател на жена ми. Никога нейната заплата не е зависела от него. Това е опит да се отклони вниманието от поразиите, които е направил в „Александровска болница“. Натрупал е 70 млн. дългове за четири години. Докарал е тази болница до фалит. Тя е в катастрофално състояние“, каза още Кацаров по повод споровете между него и Костадин Ангелов, които се разразиха в последните дни за „Александровска“.


Лекарствата за COVID ще са безплатни

 

„Никога досега държавата не е поемала дори лечения на остри заболявания. За пръв път Здравната каса ще плаща лечението на болни с остри заболявания, каквото е коронавируса. Три групи са най-често използваните лекарства при COVID – антибиотици, кортикостероиди и лекарства, повлияващи на кръвосъсирването. Пациентите ще ги получават безплатно за домашно лечение. Тестовете също се покриват от Здравната каса“, коментира още д-р Кацаров.

 

„Със създаването на COVID зони даваме възможност и на общопрактикуващите лекари а обърнат повече внимание на хората с хронични заболявания, които бяха посочени като най-критични в анализа за смъртността през миналата година“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3216 |09.09.2021 Министър Кацаров: До края на седмицата очаквам отговори за третата доза от експертен съвет . 7| 3129 |08.09.2021 Министър Кацаров: Няма да променяме мерките заради протестите . 3| 3313 |07.09.2021 Министър Кацаров: Няма да има пари за медиците без актуализация на бюджета . 7| 3269 |07.09.2021 Ангелов отвърна на Кацаров: Днешната атака е опит за сплашване. Няма да ми запушите устата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads