Реклама / Ads
6| 3819 |02.09.2021 НОВИНИ

Кацаров: Ваксинацията почти 100 % предпазва от тежко протичане на заболяването и смърт

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
"Фактите сочат, че ваксинацията, макар да не предпазва 100 % от заразяване, почти 100 % предпазва от тежко протичане на заболяването и смърт." Това каза служебният министър на здравеопазването пред "Фокус"
 

"Срещаме подкрепа от медиите. Аз съм много благодарен за това, че предавате посланията, които се опитваме да изпратим до всички хора. Полагаме огромни усилия да убедим повече хора да се ваксинират - особено през последния месец и половина. Резултатите не са кой знае колко обнадеждаващи. Има известно нарастване на броя на ваксинираните хора. Има по-значимо нарастване на броя на хората, които поставят първа игла. Това е предпоставка да очакваме по-голямо увеличение впоследствие. Има известно нарастване на най-възрастните хора. Това са незадоволителни резултати. Последното ни място по ваксиниране, сега ще се превърне по първо място по смъртност." - допълни министърът.

 

"Аз съм лекар, един лекар не може да е антиваксър. Застъпник съм на това да се ваксинират хората, агитирам за това да се ваксинират. Самият аз съм ваксиниран, въпреки че съм преболедувал. Партиите са в предизборна кампания. Аз съм отрицание с това, че изготвихме план, с това, че организирахме процеса на ваксинация и спряхме тези унизителни пътувания на лични лекари, беше се стигнало до бой и прочее. С тези промени, които направихме в организацията на противоепидемичната борба аз и екипът ми се явяваме отрицание на всичко, което ГЕРБ е направил, на хаоса, който ГЕРБ е предизвикал. Това очевидно ги дразни. Това не им харесва. Насочват политическите си и партийните си инструменти в предизборната кампания срещу мен. Хората не трябва да забравят една стара максима, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. За разлика от хората от ГЕРБ, които са в предизборна ситуация, аз не съм в такава ситуация. Не се кандидатирам за нищо. На мен не ми се налага да лъжа, когото и да било. На тях им се налага с предизборни цели. Тези неща, които казват, трябва да се приемат с резерви, защото в предизборната ситуация се използват такива методи." - каза Кацаров.

 

"През цялото време се стремим да прилагаме мерките научно обосновано на базата на експертизата на нашите епидемиолози, с които и сегашните мерки бяха детайлно обсъждани и приети почти единодушно от всички. Стремили сме се да налагаме по този начин мерките, да не засягаме в максимална степен бизнеси, но там, където не може да не се засегне, е неизбежно. В случая мерките, които налагаме, засягат някои бизнеси повече от други. То е, защото по-големите ограничения са за събития и мероприятия, които са с развлекателен характер. Първото от нещата, от които можем да се откажем в името на живота и здравето си, са нещата, които ни служат за развлечение. Някои от тези места са с много силен потенциал за разпространение на вируса. Затова акцентът на ограниченията, ако може да се изведе такъв, е в тази посока. Това, което е развлечение за един, за друг е работа, препитание и изхранване на прехраната. На практика изпращаме в Министерство на икономиката и в Министерство на финансите всичките становища, предложения, които получихме, тъй като поискахме такива от работодателски, съсловни, браншови организации, включително за компенсации. Тези министерства имат готовност за това след стартирането на мерките да се сключат съответните договори по програмите и хората, които са засегнати от това, които изкарват прехраната си в дейности, които се засягат от заповедта да бъдат компенсирани и обезщетени" - каза той.

 

"Най-общо казано мерките са такива, каквито са ни необходими на нас в момента. Има европейски страни, където и в момента има по-строги мерки. Например въобще не се допуска влизане на закрито обществено място, по какъвто и да е повод, без сертификат. В държави като Франция например имаше не просто забрана заведения да работят след 22.00 ч, а да се излиза на улицата след 22.00 ч. Нашите мерки, които предлагаме да влязат в сила от другата седмица, не са с такава тежест и строгост. Считаме, че те на този етап са достатъчни. Нямам абсолютно никакво колебание да предложа и да издам заповед за по-строги мерки, ако ситуацията продължи да се влошава, за да защитя не само живота и здравето на хората, но и нашите лекари, сестри, санитари, които са на първа линия и са изправени в битката с COVID." - уточни Кацаров.

 

"Искам да добавя следното нещо, да отправя един призив към хората. Спазвайте тези мерки, за да не се налага да даваме по-големи. Нямам никакво желание да налагам, каквито и да било мерки. Помагайте на контролните мерки, не им пречете. Използвайте времето да се ваксинирате. Разкриването на COVID зони ще позволи на личните лекари да имат възможност да продължат да извършват масова ваксинация. Възползвайте се от времето, защото това предотвратява тежко протичане и смърт." - призовава здравният министър.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3304 |02.09.2021 Кацаров: Чакаме становище на ЕАЛ за третата доза ваксина . 0| 3237 |02.09.2021 Хладно време, почти без валежи . 2| 3366 |02.09.2021 1745 са новозаразените с коронавирус при направени почти 25 000 теста . 2| 3254 |27.08.2021 Министър Кацаров: Пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads