Реклама / Ads
48| 6950 |04.05.2021 НОВИНИ

Борисов, питайте ”приятелите в Европа” какво е демокрация. Вие не знаете

.
Напоследък все по-често говоря за свободата на словото. По-скоро за нейната липса. Но причината е много проста - става все по-грозно. Не сме 112-ти. На много по-голямо дъно сме. И причината се вижда с всеки един изминал Facebook брифинг на един превърнал се в аватар премиер в оставка. Свободата на словото у нас не е “най-свободна”. И причините за това стават все по-видими с всяко бягане от отговори на въпроси. Защото някой си самозабравил се властник е решил, че ще говори за това, което си иска.
 

Днес премиерът в оставка се яви пред журналисти по стечение на обстоятелствата. Пристигнаха допълнителни количества ваксини от препарата срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Около исполиновата фигура на Борисов се появиха и държачи на микрофони. След встъпителната словесна плеяда от устата на партийния лидер се прокрадна и въпрос №1 - ще иде ли утре на консултациите за новата ЦИК в президентството.

 

Язък...

 

А Борисов си бе намислил да продължи с очевидно предизборната кампания - да се похвали, да се потупа по рамото, да спомене "приятелите си" в Европа и да напомни за мигрантите между другото. И понеже Борисов очевидно сам е имал трактовка на днешния си брифинг, реши, че ще кара по сценарий независимо от страничните фактори, тия досадни журналя…И даже ги изчакал да се събудят, защото "9.30 им било рано".

 

"Ама не ви ли интересува пандемията, бе? Знаете ли какви усилия, каква битка, отидохме във Виена с приятеля ми Себастиан Курц, канцлер на Австрия и другите колеги… Какви усилия бяха, за да дойдат тия ваксини тук. Не мога да схвана тая къса памет. И тука граничарите… Ще говорим по тази тема. Искам да се знае. Тези усилия не са малко рискови. Представете си с тоя риск който поех, какво щеше да стане, ако тази вълна беше отишла на 10 хил. заболели. Като съседна, приятелска Турция. И днес вие да бяхте вързани вкъщи до 21 май. Търсех граничарите, защото само за последните дни имаме 323 предотвратени опита за влизане на нелегални мигранти в България. Казвам го за опонентите си. Към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция. Натискът е страховит, нападат от всякъде. Нека утре тези, които ще правят служебното правителство, да имат наум, че хората в другите държави много внимават в нашите изказвания, когато ги молиш за помощ. Да си спомнят за едни такива думи - мекерето на тоя, на оня… И това забравиха. Та сега ме питай и за ЦИК…", посочи Борисов. 


А, сега вече може. 


"Сутринта слушах една доцентка… много възпитана жена, която така се оплете милата… Били решени въпросите с вота в чужбина. Имало избирателен район “Чужбина”, започна ядосано Борисов.


Явно сме слушали различни неща. И сега ще обясня защо. Въпросната доцентка, така възмутила Борисов, е Наталия Киселова, която седна до господин Георги Харизанов и разби с аргументи някои доста солидни опорки на уважаемия създател на Института за дясна политика, известен впрочем като "Институтът на ГЕРБ". Тя не каза, че има район "Чужбина". Каза, че въпросът е бил отложен във времето. И че заявката е, че въпросът ще се отвори отново. Нищо повече. 

 

Но... 

 

"Чух тази госпожа да казва, че била смесена системата на гласуване - с машини и хартия. Ама там е ясно казано, госпожо доцент, че машинното гласуване е 100% в секциите с над 300 човека. Няма тълкувания. Ама сега се оказа, че за чужбина нямало да има машини. Ама ние сме купили… Те са вече собственост на държавата. Чух и още места, че навсякъде трябва да има хартия. Разбрах, че видеонаблюдението щяло да е при броенето. Кой ще определи къде ще има и къде няма? Какво значи “при възможност”. Как да се подготвим за състезанието? Откъде ще купят видеокамерите и кога? Кой ще ги достави? В желанието си да мъстят, не знам защо, но се сговарят… Идвам на темата ЦИК", увери Борисов.

 

"Председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила, това сочи демокрацията“, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов. По думите му обаче най-вероятно такъв ще бъде предложен от формацията на Слави Трифонов.

 

"Нали сме на живо? Искам да се обърна към нашите симпатизанти. Винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред. Да, имат смисъл, когато има за какво. Ние да излизаме, само защото те са ни правили така, ми се вижда безсмислено. Аз съм за диалог, разбирателство. Това е демокрацията”, посочи още премиерът в оставка. 

 

Не, господин Борисов. Не това е демокрацията. Питайте “приятелите си в Европа”. Те може и да ви обяснят. В демокрациите има свободни медии. В демокрацията не уволняват преподаватели заради граждански позиции. В демокрациите хората в малките населени места не се страхуват за работното си място, ако дръзнат да кажат какво мислят или не гласуват под строй според началническата повеля. Това, господин Борисов, не е демокрация. Но вие няма как да знаете.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3871 |03.05.2021 Корнелия Нинова: Г-н Борисов, всеки ден протакане ви осигурява още време да се окопаете още във властта . 14| 4201 |29.04.2021 Бакалов: И да запеят ”Господин Борисов, не можете да ми забраните да ви обичам”, не могат да го задържат . 43| 20585 |28.04.2021 Гешев ще арестува Борисов, предрече сайт, обслужващ премиера в оставка и прокуратурата . 2| 3330 |27.04.2021 Три комисии заседават днес - за ревизия на управлението на Борисов, за ИК и за Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads