Реклама / Ads
51| 3242 |18.11.2021 НОВИНИ

Здравният министър: Сертификатите си свършиха работата. Пречупихме вълната, но може да има нова февруари

.
д-р Стойчо Кацаров
Пречупихме вълната, защото зелените сертификати си свършиха работата, но това трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част от населението. Броят на заразените намалява, броят на тестваните и ваксинираните се увеличава, а броят на болните в болниците намалява. Успяхме. Съпротивата беше много жестока. Темата беше използваха по най-брутален начин срещу хората – за печелене на гласове за сметка на починали хора. Това е истината.
 

Това заяви пред Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Коментарът му идва на фона на спадът в броя на новозаразените и намаляващият натиск върху лечебните заведения в страната. 

 

“Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени и щам, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. Въпреки това успяхме да пречупим вълната без въвеждане на локдаун. Тези мерки трябва да продължат, докато огромната част от населението не се ваксинира. Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Откакто беше въведен зеленият сертификат имаме 4-5 пъти ръст на ваксинираните на седмична база“, посочи Кацаров.

 

“Не може да бъде изключени февруари да имаме 5-а вълна. Затова трябва да използваме сега прозорецът и да се ваксинираме масово. Ако има 5-а вълна и ние сме ваксинирани на 70 – 80% от населението, броят на смъртните случаи ще е много по-малък”, допълни още здравният министър. 

 

По думите на Кацаров на този етап не се налага въвеждането на нови мерки. 

“Това бяха възможните мерки във възможно най-подходящия момент. Старахме се да се правим с епидемичната вълна и да не затворим. Смъртността действително е висока. Сравнявайки с предишните вълни, тази е най-продължителна и тежка, но броят на починалите е съизмерим с предишните. Леталитетът в момента е 3.5, а при предишните е бил 4.2 – 4.3. Беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората. Аз забраних износа на някои лекарства и се запасихме, за да имаме за вълната, бяха създадени и COVID зоните. Смъртността следва с около 10 – 15 дни кривата на заразяването. Кривата на заразяването върви надолу и след 10-тина дни и кривата на смъртността ще тръгне надолу“, каза още Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4085 |13.11.2021 Правосъдният министър: Цели се да се отблъснат хората от изборния процес . 7| 4507 |12.11.2021 Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплашваше с Иван Гешев . 4| 2866 |12.11.2021 Проф. Аргирова: Сертификатите за антитела скоро може да се признават и в други страни . 10| 3391 |12.11.2021 Здравният министър Кацаров: Няма да има локдаун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads