Реклама / Ads
25| 4208 |21.05.2021 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Удължаваме епидемичната обстановка. Проблемът е социален, не здравен

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров потвърди, че ще предложи на Министерски съвет извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с още два месеца. По думите му проблемът не бил здравен, а социален.
 

„Притеснителна е липсата на достатъчно информация колко души са боледували. Индийският щам също е притеснителен. Не сме сигурни дали вече не е дошъл у нас. На трето място – много малък брой ваксинирани хора. Има една група проблеми, които са социални. Когато е направен законът миналата година, всички плащания (на пенсионерите по 50 лв., на фирмите 60/40 и на лекарите на първа линия) са обвързани с извънредната епидемична обстановка. Ако правителството не я удължи, на 1 юни те спират. Друга причина е, че министърът може да налага пограничен контрол само при извънредна епидемична обстановка. Падне ли – няма никакви правомощия, а това означава границата да се отвори и да паднат PRC тестовете“, обясни той.

 

„Защо с два месеца? Защото предполагам, че тогава вече ще има Народно събрание“, уточни служебният здравен министър.

 

Според него ако законът бе по-добре направен, може би нямаше да има нужда от това поредно удължаване.

 

„По отношение на маските не съм си променил мнението. Ако погледнем двете вълни, изглежда че маските не са свършили кой знае каква работа. Горе-долу подобен извод може да се направи и за останалите мерки за дистанциране. Няма причина ваксинираните и преболедувалите да носят маски“, смята д-р Стойчо Кацаров.

 

Стана ясно още, че е обсъждана възможността за намаляване на ограниченията в по-малките магазинчета или офиси, където влизат по-малко хора.

 

По думите му кривата на смъртността повтаря почти на 100% кривата на заразяването с две седмици отстояване. Това е епидемичен тип измиране. „През следващите 2-3 години очаквам повишение на смъртността поради това, че хората не са се лекували навреме от коронавируса. Те първа ще берем плодовете на тези, които не са се лекували. Ако някой си мисли, че вече сме платили тази цена, жестоко греши. Престои да я пратим тази цена. Опасно е да си играем с огъня. Балансът е деликатен“, предупреди д-р Кацаров.

 

Според него ситуацията в момента е породена от лошото състояние на здравната система и от управлението на самата криза.

 

Здравният министър определи зеления сертификат като „абсолютно проблематичен“.

 

На въпрос дали ще има уволнения на шефове на болници, той бе категоричен: „Там, където се открият нарушения, ще се действа безкомпромисно.“

 

„Искам да си върнем нормалността, затова махнахме щабове, брифинги, пресконференции“, завърши д-р Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7409 |19.05.2021 Д-р Кацаров: НОЩ няма от месец и половина. Възстановен е от Борисов, но само ”по телевизията” . 8| 3780 |19.03.2021 Д-р Кацаров: Близо сме до колективния имунитет, но чрез преболедуване . 42| 9117 |13.03.2021 Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинацията спря необмислено, отговорността е на премиера . 4| 3308 |12.02.2021 Стойчо Кацаров: Правителството да плаща здравните осигуровки при принудителен неплатен отпуск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads