Реклама / Ads
19| 3438 |05.09.2021 НОВИНИ

Министър Кацаров заплаши с пълно затваряне, ако мерките не се спазват

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Мерките са достатъчни и съответстват на ситуацията. Това заяви пред Българското национално радио служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той заяви готовност и за по-строги мерки, дори пълно затваряне, ако въведените не бъдат спазвани.
 

Припомняме, че от 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки.

 

По думите на министъра при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват – може да се наложи да се въведат и по-строги:

 

„Те наистина не са крайни мерки, но са много добре подбрани и научно-обосновани мерки. Ако ги спазваме стриктно, може скоро да се освободим от някои или повечето от тях. Ако не ги спазваме, можем да стигнем до много по-строги мерки, включително и до пълно затваряне. Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с COVID болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!“.

 

Д-р Кацаров е притеснен от смъртността при заразените с коронавируса.

 

„Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Около 95% от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неваксинираните на 100 болни умират 4-ма“, обяви д-р Кацаров.

 

По думите му е възможно още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза.

 

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът и добави: „Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3451 |04.09.2021 Повдигнаха обвинение на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева . 7| 5737 |03.09.2021 Бабикян: Не е много смело да заплашиш Ива Митева . 6| 3492 |03.09.2021 Стойчо Кацаров: Ако достигнем над 5-6 хиляди легла, ситуацията става критична в болницата . 6| 3393 |03.09.2021 ГЕРБ пак недоволни: Искат оставката на министър Кацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads