Реклама / Ads
11| 3369 |24.08.2021 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Максималният капацитет е 10 000 легла за болни с ковид. Сега са заети малко над 2500

.
Д-р Стойчо Кацаров
Няма ограничения. От началото на пандемията всички мероприятия на закрито се провеждат при 50% запълненост. Няма намаление на този капацитет. Това каза по 7/8 ТВ здравният министър д-р Стойчо Кацаров.
 

От миналата седмица който изпълни противоепидемичните мерки може да работи на 100%. Това е мярка, доколкото намалява риска от предаване на вируса. Това, което се предлага не е за ваксинирани, а и за хора, които са преболедували или с писиар тест. Има огромна разлика между това, което се прилага в Гърция и Италия. Там без сертификат не можеш да влезеш в заведение.

 

Най-малкото може да ме упрекнете в паника. Не сме предприели никакви извънредни мерки. Риск за нас е препълване на болниците. И маските и дистанцията, ограниченията не оказват съществено влияние върху епидемичната вълна. Рискът е да се препълни болницата. Логиката на такъв тип мерки е да забави разпространението. Не искам кризата да се ръководи политически. Опирам се на експерти.

 

Миналата седмица се срещнах с тях. Мнението им е, че може да се изчака още с мерките. Сега са заети над 2500 легла. Това е максимумът, при който не се засягат други дейности. При достигане на 10 000 легла, това е максималния капацитет. Говорим за легла с кислород и за персонал, който може да се грижи за болните.  Говорим за 10 000 в национален мащаб. Ние не сме спирали плановите дейности до този момент. Държа тези дейности да останат дори при високи нива на заразяване.

 

Прието е от СЗО всички хора с положителен тест, се таксуват като починали от ковид. При много от тези хора ковида е съпътстващо заболяване. Така се сравняват данните. Експертите обаче знаят за какво става дума. Всячески се опитвам да успокоя хората. Ситуацията е под контрол. Не се притесняваме от това, че са нараснали броя на заразените. Нека всички да участваме в процеса на забавяне на разпространението.

 

Разпореждаме на всички администрации да разделят времето на работещите, за да избегнем сблъсъка на хората в градския транспорт в пиковите часове. За ваксините ЕК се е договорила за  14 млн. ваксини. И нашата държава ще трябва да ги плати, независимо дали ще ги използва. Ограничението на движението на хората със зелени сертификати не зависи от нас. Ние не ги ползваме.

 

Лекарите са ваксинирани над 70 процента в страната. Ще има затваряне само ако има заплаха част от заболелите да не могат да бъдат лекувани. Всяка държава решава сама за себе си мерките. Най-много ме притеснява, че не се ваксинираха с предимство възрастните хора. Ваксинацията не предпазва на 100 процента. Но предпазва от тежко протичане и рязко намалява смъртността.

 

Смятам да се възползвам от опита на Ангел Кунчев в управление на кризата. Включително и от негативния, който е натрупан. Нали се учим от грешките си. И без ковид тук почти не се правят аутопсии. Това е изключителна рядкост. Въпросът за аутопсиите има повече медицинско значение. Има 25 процента ръст на починалите. За 6 месеца са загинали 26 000 души. Системата е лошо организирана и лошо управлявана.

 

В Швеция са ваксинирани над 50 процента. Ние сме 16процента. Резултатът трябва да се мери по броя на починали и на тежки случаи. Въпреки мнението, че ваксината ще предпази от разпространение, не е така. Засега третата доза не е разрешена от регулаторните органи. 

 

Идеята болница „Лозенец“ да е детска болница е по-бърз вариант.  Сега децата са в много лоши условия. Не е редно да ги оставим в това положение пет-шест години. Картината не е хубава там.  Болница „Лозенец“ има възможност да приеме тези деца, има парк. Има място да се планира и да се изгради друг корпус.  

 

Окончателното решение се взима от здравния министър. Благодарен съм от подкрепата в НС. Няма съпротива срещу това нещо. Подготвям подобна стъпка, така че да не се получи сътресение. Работим по този въпрос и нямам притеснение да поема отговорност.

 

НЗОК заплаща само за лечение на болни хора, а не за изграждане на болница. Разходите зависят от реалните болни, а не от броя на болниците. Моля ви прегледайте си пациентското досие. Това е най-добрият начин да подобрим контрола. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4078 |11.08.2021 Д-р Кацаров: Никой не е мислил да налага мерки. Данните не изискват такова нещо . 11| 3303 |06.08.2021 Министър Стойчо Кацаров: До 10 дни влизаме в нова КОВИД вълна . 24| 8717 |28.07.2021 Министър Кацаров: 10 000 души са загубили живота си заради грешен план за ваксинация . 3| 3472 |26.07.2021 Стойчо Младенов е новият старши треньор на ЦСКА - София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads