Реклама / Ads
71| 5431 |20.10.2021 НОВИНИ

Министър Кацаров: Ситуацията е критична. Всеки седми, влязъл в болница, е починал

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: стопкадър, bTV
Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира. Това каза в ефира на bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
 

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

 

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, обясни той.

 

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, отбеляза Кацаров.

 

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.

 

„Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

 

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, обърна внимание той.

 

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

 

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

 

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, отбеляза Кацаров.

 

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“, каза още той.

 

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4210 |19.10.2021 Цветанов: Властта правеше срещи с руски лобисти. Малинов: Ще свържа министъра с хора от Кремъл за по-евтин газ . 4| 2970 |19.10.2021 Министър Алексиев: Няма замърсяване от кораба „Вера Су“ . 4| 3293 |19.10.2021 Министър Бозуков: Недопустимо е дървата за огрев да са инструмент за предизборна агитация . 9| 3235 |19.10.2021 Шефът на СРЗИ: Ситуацията е напрегната, но има свободни легла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads