Реклама / Ads
4| 4440 |06.07.2024 НОВИНИ

В България няма достатъчно качествено училищно образование, 60% от родителите плащат частни уроци

.
Източник: БГНЕС
Действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни за постигане на качествено училищно образование в България. Това е изводът от одита на Сметната палата „Осигуряване на качеството на училищното образование“ за периода от 1 януари 2019 г. до 30 юни 2023 г.
 

Постигането на качествено училищно образование остава сериозно предизвикателство, като удовлетвореността на всички засегнати страни от резултатите на училищната образователна система е критична. Образователните резултати по български език и математика се влошават на всеки следващ образователен етап, посочва негативната тенденция независимата одитна институция.





Сметната палата дава на министъра на образованието и науката общо 21 препоръки и 7 подпрепоръки. Сред тях са да се предприемат неотложни действия за приемане на държавния образователен стандарт за управление на качеството на институциите, да се приеме методология, която да обвърже финансовото подпомагане на училищата с по-високото качество на образованието, да се правят тематични анализи за ефективността на учебните програми. Препоръките трябва да бъдат изпълнени до края на 2025 г.

 

Нови училищни програми

 

По данни на Сметната палата за промени в съдържанието и обема на училищната подготовка и учебните програми настояват 90% от родителите, 70% от учениците във втори гимназиален етап, 63% от анкетираните директори на училища и 80% от запитаните декани на факултети и ръководители на други структурни звена във висшите учебни заведения.

 

Неграмотност в общините

 

Картината на училищното образование показва различно равнище в постигането на целите, както и че качеството му не е на едно и също ниво в различните региони. По отношение на намаляване дела на неграмотните на национално ниво и на преждевременно напусналите образователната система, поставените за 2020 г. цели са постигнати, макар и с известно закъснение, констатират в Сметната палата.







Преждевременно напуснали училище


В резултат на целенасочените мерки и действия в периода 2019- 2022 г. се наблюдава намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Това обаче остава сериозно предизвикателство, особено за Югоизточния регион с нива от 18,9 на сто на напусналите училище, което поражда съществени рискове за бъдещото развитие и реализацията на тези младежи и за развитието на региона като цяло.

 

Делът на младежите на възраст 20-24 години със завършено най-малко средно образование в периода 2019-2022 г. се увеличава, но въпреки това е възможно през 2025-2026 г. по този показател България да е под средното ниво за ЕС.

 

Национално външно оценяване и зрелостни изпити


В одита са анализирани и резултатите от националните външни оценявания след четвърти, седми и десети клас, като степента на влошаване се засилва на всеки по-висок образователен етап. Резултатите от зрелостните изпити също показват тревожно ниски нива на грамотност на българските зрелостници, измерени по националните подходи и критерии за оценяване.

 
Същевременно, за да се компенсират дефицитите в качеството на образователния процес, значителен дял от родителите допълнително заплащат уроци извън училище за подготовка на учениците от всички възрасти. Размерите на паралелното образование в страната са обезпокоителни – близо 60 на сто от родителите плащат за частни уроци.

 

Проблем има и с учителите. Въпреки предприетите мерки за повишаване на възнагражденията на учителите, все още не са осигурени необходимите педагогически специалисти, чрез които да се реализира качествено училищно образование. Значителен дял от завършилите студенти по педагогика (около 50 на сто) не се реализират като преподаватели. Има недостиг на педагогически специалисти по отделни предмети и в регионален план, над 3 на сто от учителите са без правоспособност, почти 8 на сто преподават предмети, за които не са правоспособни. Възрастовата структура на педагогическите специалисти в страната продължава да се влошава.





Според анализа на Сметната палата, механизмът за оценяване и одобряване на учебниците и учебните помагала се нуждае от съществени промени, тъй като не осигурява в необходимата степен разбираемо и добре разработено съдържание в съответствие с възрастовите характеристики на учениците.

 

Резултатите от проведеното за целите на одита национално представително изследване сред родители, ученици във втори гимназиален етап на средното образование, декани на факултети и ръководители на други структурни звена във висшите училища, директори на училища и учители, ясно показва, че са нужни промени в образованието в България, за да може да се повиши неговото качество и една от основните сфери за промяна са именно учебниците и учебните помагала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2333 |06.07.2024 България - сред страните с най-красивите нудистки плажове . 0| 2412 |06.07.2024 МВнР предупреждава: Не пътувайте до Сицилия и околните острови . 3| 4236 |06.07.2024 Иран избра новия си президент. Кой е Масуд Пезешкиан? . 0| 2631 |06.07.2024 Евро 2024: Четвъртфиналите продължават, ясна е първата полуфинална двойка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads