Реклама / Ads
16| 8394 |19.09.2023 НОВИНИ

България нямаше основание да забрани вноса на зърно от Украйна

.
Ако няма откъде да купим суровина, вероятно ще затворим. Производителите на растителни масла работят с намалени мощности. Има един завод, който спря временно. Той се нуждае с от голям капацитет. Въвеждането на забраната за внос от Украйна беше грешно решение. То беше взето под натиск от зърнопроизводителите. България нямаше основания за тази забрана.

Това заяви пред Нова телевизия Яни Янев от Съюз на производителите на растителни масла.

 

Повод за коментара му са протестите на земеделците, които недоволстват заради отмяната на забраната за внос на стоки от Украйна. 

 

“Мога със сигурност да кажа, че ако ние натоварим нашите мощности да работят с по-висок капацитет, това се отразява съществено на цените. Но основното в себестойността на слънчогледовото олио е цената на суровината”, посочи Яни Янев, Съюз на производителите на растителни масла.

 

Той допълни, че фабриките за преработване ще затворят при липса на суровина, но това не означава, че у нас няма да влиза продукция от други места: 

 

“Сигурно ще затворим, ако няма откъде да купим количества суровина. Ние сме един отворен пазар, забранен е вносът от Украйна, но слънчогледово олио може да влезе отвсякъде. Ние ще затворим фабриките, няма да произвеждаме българско, но ще влезе от други места”.

 

Атанас Атанасов от Федерацията на развъдните организации в говедовъдството посочи, че животновъдството разчита на по-евтина продукция, но забраната за внос на зърно няма да попречи на националната политика в България. Той даде пример, че продуктите, за които не е имало забрана като суровото и сухото мляко, не са довели до понижаване на цените за потребителя. Позицията му идва след като правителството мотивира решението си да премахне забраната за внос с това, че украинското зърно би спомогнало за намаляване на инфлацията. 

 

По темата за поканата за квоти какви стоки, в какво количество, за какъв период от време да се разпределят Атанасов посочи, че това не зависи от правителството. 

 

“Съгласно решението на ЕС за разрешаване на вноса от Украйна това се решава от украинското Министерство на икономиката. Ако има разрешение от украинското министерство за износ към България, нашето правителство не може да попречи”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3578 |19.09.2023 Миньори и енергетици също натискат властта. Искат ясно и сигурно енергийно бъдеще на България . 15| 13494 |18.09.2023 Анализаторът Христина Карагеоргиева: Шенген е аварийна спирачка на Нидерландия за България . 5| 4120 |18.09.2023 Освободеният като съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин, заплашен с изключване от ”Да, България” . 2| 3473 |18.09.2023 Крум Зарков: Отпадането на мониторинговия механизъм над България трябва да насърчи задълбочаването на реформите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads