Реклама / Ads
20| 3847 |24.04.2023 НОВИНИ

Производителите на олио негодуват: Забраната за внос на зърно ще ни съсипе!

.
Забраната за внос на украинско зърно е в ущърб основно на преработвателите на слънчоглед. Мощностите в България многократно надхвърлят това, което страната произвежда в рамките на една стопанска година.
 

Това заяви пред БНТ Георги Койнов, финансов директор на едно от най-големите предприятия за производство на сурово слънчогледово масло.

 

Производителите на олио скочиха срещу решението на правителството да наложи ембарго на вноса на зърно от Украйна и предупредиха, че ги грози фалит. Определиха мярката, влизаща в сила от днес, като “недопустима”. Изказването на Койнов влиза в пълен разрез с исканията на зърнопроизводителите и земеделския министър, които твърдят, че у нас има огромно количество родна продукция, която лежи по складовете за сметка на евтиното украинско зърно, което се пласира на пазара и подбива цените. 

 

Производителите на олио обаче са категорични - у нас няма толкова голямо количество суровина за преработка на огромните капацитети. 

 

В ефира на предаването “Панорама” служебният министър на земеделието Явор Гечев обаче посочи, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

 

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва", каза Гечев.

 

Според Георги Койнов вносът на слънчоглед до април 2023 г. е наполовина спрямо предходната стопанска година, а преработката е паднала до 1,4 млн. тона. Като причина Койнов посочи решение на производителите да задържат продукцията си в очакване на по-високи цени. Припомняме, че икономистът Георги Ангелов посочи, че украинското зърно представлява 0.3% от вноса, а производителите нарочно задържат продукцията заради очакваната европейска помощ - Брюксел обеща милиони на засегнатите от зърнените коридори от Украйна. 

 

"Индустрията има нужда от този внос, за да може да уплътни този капацитет, в който са инвестирани стотици милиони евро през последните 10 години. България има възможност за преработка на до 3,5 млн. тона слънчоглед на годишна база за производство на слънчогледово олио. В допълнение има възможност за преработка до 700 000 тона за производство на белена ядка. България е най-голям износител на белена ядка в света", подчерта Койнов в сутрешния блок на БНТ. 

 

Допълни, че при реколта от около 2 млн. тона на година, индустрията може да се справи с още около 2 млн. тона внос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3195 |22.04.2023 Николай Денков: Водата и олиото са несмесваеми, за да се случи магията, трябва да има промяна в ГЕРБ . 0| 3552 |03.04.2023 Скок в цената на картофите и яйцата, домати и олио поевтиняват . 3| 3140 |31.03.2023 Зърнопроизводителите продължават протестите и след срещата с Радев . 4| 2930 |30.03.2023 Еврокомисарят по земеделието би застанал зад зърнопроизводителите по въпроса с украинското зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads