Реклама / Ads
33| 12185 |19.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Георги Ангелов: Руската пропаганда направи българските зърнопроизводители спекуланти, украинското зърно не е виновно

.
Източник: стопкадър
Всички вярват на тази пропаганда, че Украйна и украинското зърно, което е 0.3% внос, то било предизвикало проблемите у нас. Това не е вярно, просто изкуствено високите цени от миналата година вече ги няма. Тази изкуствена инфлация, надута от изкуствената енергийна криза създадена от “Газпром” и опасенията за цените на храните, всичко това се успокоява и изчезва. От една ситуация на висока инфлация, отиваме на дефлация и това е нормалното състояние.
 

Това каза в предаването "Денят с В. Дремджиев", икономистът Георги Ангелов.

 

"Това, че някой е повярвал на руската пропагандата и е държал в склада зърно, вместо да го продаде, той просто се е опитал да бъде спекулант, но при спекулантите знаем, че може да загубиш, можеш и да спечелиш, там нямаме гаранции. По-добре да си продадеш зърното навреме и да си реализираш сигурни пари, отколкото да очакваш Европа да умре от глад, за да реализираш 10 пъти по-големи печалби" допълни той. 


"Реално цените на борсите на зърното продължават да падат и ще продължават да падат, защото идва нова реколта. Винаги, когато има нова реколта още повече падат цените, особено, когато складовете са пълни и трябва да се освободят, за да може да се зареди новото зърно. Това, което ще се случи оттук нататък е, че ще забраним вноса на украинско зърно и цените още повече ще паднат, нищо друго няма да стане. За мен това е просто една пропаганда, която е  изкуствено инспирирана, но нека забранят вноса от Украйна, за да видят, че нищо няма да стане и това е една голяма глупост", подчерта икономистът. 

 

"България произвежда между 6 - 7 млн. тона пшеница всяка година, докато вноса от Украйна е някъде 30 - 40 хил. тона, което е нещо по-малко от половината процент, може да е половината на половината процент, което не може да окаже влияние на пазара. По скоро това е наивно обяснение на това, което се случва в света, а това което се случва е, че изкуствено високите цени от миналата година на зърно, петрол, на енергийни продукти започва да се нормализира, т.е. започват да се връщат някакви нормални нива". 


"Тези свръхпечалби, които се правеха миналата година, вече ги няма. Това е което се случва и то не само в България, а в целия свят. Световната цена на зърното е наполовина на това, което беше миналата пролет, когато започна войната в Украйна. Еднократните спекулативни цени от миналата година изчезнаха, няма ги. И това няма нищо общо с това зърно, което всъщност почти никакво зърно не влиза от Украйна в България, така че очевидно не е това причината. Просто изчезна този спекулативен елемент на световния пазар на храните", каза Георги Ангелов.

 

"В България има твърде много доверие към руските тролове и пропагандата. Самият факт, че българските земеделски производители миналата година вместо да продадат на високи цени, да реализират печалби, да могат да инвестират, за да станат по-продуктивни, те решиха да задържат зърното в складовете, чакайки още по-високи цени". 


"Тези приказки във Фейсбук как Европа ще умре от глад тази зима, няма да има какво да се яде, няма да има ток, няма да има отопление и всичко ще поскъпне, това беше руската пропаганда и очевидно много български производители са повярвали на нея, че действително Европа ще умре от глад и който има зърно в склада, ще го продаде на десеторни цени и ще изкара много пари. Реално това не се случи.", допълни той


"Сега, вместо да си вземат поука и да кажат, ние сгрешихме, повярвахме на тази пропаганда, загубихме маса пари".

 

Относно сайтът, който служебното правителство създаде, за да бори спекулата при цените на храните и големите хранителни вериги, Ангелов каза, че вече е минал един месец откакто тази борба върви и от нея нищо не е излязло.


“Ние знаем, че при олиото например, млякото и т.н. има опасения за картел. Знаем, че КЗК от една година  разследва този картел и нищо не е излязло, така че това е основния проблем. Ние нямаме действащи институции, които да отидат, да развържат възела, да разрешат проблема и да кажат, че това не се позволява". 


"При продуктите, които българските производители не могат да контролират какво се случва и поради тази причина се оплакват пред медиите, че има конкуренция, защото не могат да организират картел. Там, където могат, те не ходят по медиите да се оплакват, те направо си държат цената висока за известно време. Ние видяхме, че в Румъния, тяхната КЗК започна разследване при производители на олио, мляко и т.н. част, от които произвеждат и в България. Най важното е, че сега имаме едно съревнование между нашето КЗК, което “уж” каза, че и то ще разследва и румънското и да видим всъщност дали румънското няма да е по-бързо, като най-вероятно така ще се окаже" подчерта икономистът.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4146 |05.04.2023 Читателят Калоян Георгиев за Фрог: Каква е цената на правителството на всяка цена? . 19| 13349 |07.03.2023 Стефан Гамизов: За управлението в полза на руската диктатура и Радев, ареста на В. Желев като прах в очите . 13| 10897 |15.02.2023 Георги Атанасов: Нонсенс - евроатлантици по Зеленски, евразийци по Магнитски… . 0| 4461 |31.01.2023 Кремена Кунева: Даваме ли си сметка докъде стига играта на руската рулетка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads