Реклама / Ads
4| 3162 |21.04.2023 НОВИНИ

Гечев и служебното правителство не защитавали печалбата на конкретни земеделци

.
Не, служебното правителство не защитава печалбата на конкретни зърнопроизводители. Това категорично заяви служебният земеделски министър Явор Гечев в ефира на предаването ”Панорама” по БНТ. Не стана съвсем ясно защо родните земеделци държат складовете си пълни, но пък Гечев побърза да намекне, че вината е в предишното правителство - това на Кирил Петков.
 

Идната седмица се очаква Европейската комисия да предложи пакет от мерки, които да подпомогнат държавите в Източна и Централна Европа, поискали забрана за вноса на украинско зърно. Сред тях е и България. Забраната на родното служебно правителство все още не е влязла в сила и предстои това да стане в понеделник. Пакетът от мерки на Брюксел цели да накара държавите да свалят едностранните  ограничения. Според Гечев това са пет страни от ЕС - България, Румъния, Унгария и Полша. 


Румъния обаче се отказа да наложи подобна забрана. Такава ще наложат от Словакия. Букурещ обяви, че ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците. 

 

"Съветът на ЕС предложи различни мерки, ако страните свалят едностранните мерки. Така наречените коридори имат аномалии. Целта беше да се помогне на Украйна. Тези коридори изкривиха пазарите и застрашиха собственото производство на Полша, България, Унгария. Ние трябваше да реагираме и да кажем, че не може това да се случва. Ако не бяхме го направили всичко от Полша щеше да се прехвърли към Румъния и нас. Бяхме длъжни да защитим българските производители", посочи Гечев.


По думите на Гечев обаче тези решения не остават неразбрани в Украйна, която осъзнавала, че "коридорите за износ не са съвършени и не искат да пречат на българските земеделци". 


"Свалят се цените, вместо да се търсят коридори извън Черно море", посочи още Гечев. 


Вносът на украинско зърно в България е 0.3%. В същото време обаче стана ясно, че от Брюксел се очакват големи суми пари в помощ на бедстващите земеделци. Не се изключва складовете у нас умишлено да стоят пълни, за да може производителите да се възползват. 


Гечев обаче посочи категорично - това няма да доведе до поскъпване на хляба, защото няма условия за това. Служебният министър лично щял да се ангажира да говори с цени в национален ефир и ако се стигне до спекула, забраната за внос ще бъде отменена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2675 |21.04.2023 Радев към ДПС: Има риск от несъставяне на правителство /видео/ . 2| 2979 |20.04.2023 Министър Гечев: България първа надигна глас, че коридорите за износ от Украйна не работят . 29| 3668 |20.04.2023 Кирил Петков след консултациите при Радев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ . 17| 3079 |20.04.2023 Бойко Борисов: Няма да съм премиер при правителство на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads